Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Magistrát chce v Braníku vystavět novou čtvrť i vozovnu. Praha 4 je k plánu skeptická

V místě současné tramvajové smyčky a parkoviště v Braníku chce magistrát vystavět nové bydlení a vozovnu pro tramvaje. Radnice Prahy 4 ale projekt nevidí s nadšením, místo už dvakrát zasáhly povodně, bojí se také ubytovávání sociálních klientů.

Až dvě stě padesát bytů

Podle města je oblast, která přiléhá k nádraží Braník městskému okruhu a Modřanské radiále, nevyužitá. Díky dobrému napojení je ale atraktivní. Společný projekt dopravního podniku a Pražské developerské společnosti je zatím ve fázi plánování, chystá se urbanistická studie, která prověří možnosti stavby.

„V lokalitě Braník v blízkosti Branického mostu se na městském pozemku o rozloze cca 25 tisíc m2 připravuje bytová výstavba a dopravní stavba tramvají. Dle stávajícího územního plánu by zde mohlo vzniknout cca 250 nájemních bytů, obchodní a administrativní prostory a zázemí dopravní stavby tramvají,“ popisuje Pražská developerská společnost na svém webu. Výstavbu pak chystá začít v příští roce, hotovo by mělo být v roce 2030.

Pomůže i Dvorecký most

Stavba vozovny je podle náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra (Praha sobě) potřeba právě v Braníku, protože tramvaje jezdí zbytečně daleko přes celé město. Dostupnost by měl vylepšit ještě Dvorecký most, přes který se rychleji dostanou na Barrandov a do Slivence.

„Právě jižní sektor město má nejdelší zátahy do vozoven, který se díky prodlužováním tramvajových tratí ještě prodlouží, čímž by noční zátah reálně nastával už v čase výjezdu ranních tramvají. Díky tomu, že zde pozemky vlastní Praha a Dopravní podnik, máme také možnost zde mimo technického zázemí pro tramvaje vytvořit i městské bydlení,“ vysvětlil v tiskové zprávě Scheinherr.

Rozhodně na tomto místě nechceme bytové domy pro sociální klienty města"

Nápad se ale tak dobrý nezdá městské části Praha 4. „Pražský územní plán obsahoval tramvajovou vozovnu v Hodkovičkách, ale následné povodně tuto myšlenku smetly,“ uvedl pro redakci Pražské Drbny 1. místostarosta městské části Praha 4 pro dopravu, finance a evropské fondy Zdeněk Kovářík (ODS).

„Také v prostoru u nádraží v Braníku povodně v letech 2002 i 2013 značně omezily možnost využití tohoto místa. Proto je Praha 4 velmi skeptická k předvolebnímu nápadu hlavního města na vybudování tramvajové vozovny právě zde,“ doplnil Kovářík. Město ale ve studii s posouzením protipovodňové ochrany počítá.

Ani vize městského bydlení radnici Čtyřky nadějí nenaplňuje. „Rozhodně na tomto místě nechceme bytové domy pro sociální klienty města,“ dodal Kovářík.

Ohodnoť článek

Foto Pražská developerská společnost

Štítky stavba, Braník, vozovna, městské byty, Pražská developerská společnost, dopravní podnik, Praha, povodeň, bydlení, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Adam Scheinherr, Most Zlíchov–Dvorce, ODS, Branický most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Magistrát chce v Braníku vystavět novou čtvrť i vozovnu. Praha 4 je k plánu skeptická  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.