Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

U Depa Hostivař funguje nová tramvajová smyčka. Je u ní čmelín i hmyzí hotel

V Praze od soboty funguje nová smyčka, která zajišťuje přestupy na tramvaje u stanice metra Depo Hostivař. Její stavba trvala 154 dní a stála 194 milionů korun. Novinářům to dnes na místě řekli zástupci dopravního podniku a magistrátu. U stanice metra by v budoucnu měla vzniknout také vlaková zastávka a parkovací dům.

Mezi autobusy a tramvajemi nyní mohou lidé přestupovat na jednom místě

Smyčka je na tramvajové trati vedoucí ze Strašnic Černokosteleckou ulicí do Ústředních dílen DP. „Cestující se nově tramvají dostanou až ke konečné metra A Depo Hostivař, kde je zároveň konečná několika regionálních i městských autobusů," uvedl náměstek pražského primátora Adam Scheinherr (Praha sobě).

Mezi autobusy a tramvajemi nyní mohou lidé přestupovat na jednom místě, stanice metra je vzdálená několik desítek metrů. Tramvajová linka číslo sedm ve tříkolejné smyčce končí a linka 16 jí projíždí a pokračuje do zastávky Ústřední dílny DP. V budoucnu by měla smyčka sloužit i pro plánovanou trať do Štěrbohol. „To je záměr v dlouhém horizontu," upřesnil Scheinherr.

Na místě je čmelín a hmyzí hotel, po prázdninách přibudou stromy

V místě ještě přibude 41 stromů, které budou vysázeny po prázdninách, aby je neponičily vysoké teploty. Více než 2000 keřů již vysazeno bylo, dopravní podnik na místě nechal umístit i čmelín pro čmeláky a takzvaný hmyzí hotel.

Scheinherr dodal, že plánovaná železniční zastávka Depo Hostivař by měla být uvedena do provozu v roce 2024 poté, co začnou fungovat dvě připravované městské železniční linky. P+R parkovací dům pro 649 aut by se pak podle náměstka mohl začít stavět za dva nebo tři roky. Vznikne na nynějším povrchovém parkovišti.

Loni v září podnik dokončil stavbu tramvajové smyčky na Zahradním Městě, která má pomoci zvládnout vyšší počet cestujících daný loňským spuštěním nové vlakové zastávky. Podnik nedávno zahájil stavbu tramvajových tratí z Divoké Šárky na sídliště Dědina a z Modřan do Libuše. Loni podnik dokončil prodloužení kolejí z Pražského povstání na Pankrác a letos v dubnu začala fungovat nová trať z Barrandova do Holyně, kterou dopravní podnik plánuje v blízké době protáhnout až do Slivence. V srpnu chce město začít také s budováním mostu mezi Dvorci a Zlíchovem, který bude určen pro tramvaje, pěší a cyklisty.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dopravní podnik hl. m. Prahy

Štítky MHD, stavby, tramvaje, Dopravní podnik hl.m.Prahy, Praha, Depo Hostivař, stanice metra, hmyzí hotel, dopravní společnost, Adam Scheinherr, Strašnice, Ústřední dílny Dopravního podniku (Praha)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Depa Hostivař funguje nová tramvajová smyčka. Je u ní čmelín i hmyzí hotel  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.