Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Praha zahájí přípravu tramvajové trasy z Podbaby do Suchdola. Bude mít devět zastávek

Pražský dopravní podnik zahájí přípravu tramvajové trati, která má v budoucnu vést ze zastávky Nádraží Podbaba do Suchdola. Dnes o tom rozhodli radní města na základě studie oblasti Nového Sedlce, kterou vypracoval Institut plánování a rozvoje. Trať by měla mít asi pět kilometrů a devět zastávek.

Tramvaje doplní přeplněné autobusy

Vznik trati je podle schváleného dokumentu zásadní z důvodu lepšího dopravního napojení České zemědělské univerzity, kam nyní jezdí pouze autobusy, které jsou často přeplněné a z důvodu velkého automobilového provozu nespolehlivé. Nová trať by podle města měla také ulevit dopravě na Vítězném náměstí v Dejvicích, kde autobusy nyní končí.

„Tramvajová trať umožní ve své trase na Suchdol zajistit plošnou dopravní obsluhu rozvojového území Nového Sedlce, která by jinak ani nebyla možná. Ve stopě ulic Podbabské a Roztocké se předpokládá nezávislé vedení tratě na samostatném tělese, zajišťující spolehlivost a pravidelnost provozu," stojí v dokumentu. Město podle něj také uvažuje v Suchdole u konce trati o vybudování P+R parkoviště.

Z hlediska provozních nároků se předpokládá provoz tří denních linek tramvají

Nový Sedlec je území někdejší obce a současného katastrálního území hlavního města Sedlec mezi městskými částmi Suchdol, Lysolaje a Praha 6. Na základě studie oblasti, kterou dnes radní schválili, plánuje město změnit územní plán tak, aby tam umožnil bytovou výstavbu a další rozvoj.

Nová tramvajová trať by měla mít zhruba pět kilometrů a v plánu je devět zastávek. „Z hlediska provozních nároků se předpokládá provoz tří denních linek tramvají . Dvou standardních a posilové linky ve dnech školního vyučování s polovičním intervalem," uvedl magistrát. Radní také požádali dopravní podnik, aby do přípravy projektu ve všech stupních zapojil autorizovaného architekta.

Praha připravuje i další tramvajové tratě. Nedávno dopravní podnik otevřel asi kilometrový úsek kolejí ze stanice Sídliště Barrandov do Holyně, který v budoucnu plánuje prodloužit do Slivence. Loni podnik dokončil smyčku na Zahradním Městě a prodloužení kolejí z Pražského povstání na Pankrác a před časem zahájil stavbu nové smyčky u stanice metra Depo Hostivař a trati z Modřan do Libuše. V létě chce město zahájit stavbu tratě na Dědinu a také budování mostu mezi Dvorci a Zlíchovem, který bude určen pro tramvaje, pěší a cyklisty.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky tramvaj, doprava, stavba, Podbaba, Suchdol, Praha, tramvajová dráha, Sedlec, dopravní společnost, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Česká zemědělská univerzita v Praze, Dejvice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha zahájí přípravu tramvajové trasy z Podbaby do Suchdola. Bude mít devět zastávek  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.