Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jaký hlas bude nově oznamovat zastávky v Praze? Lidé mohou vybírat favorita v anketě

Pražský dopravní podnik otevřel anketu, ve které mohou lidé vybírat ze čtyř nahrávek nový hlas hromadné dopravy. Jeden ze dvou mužských a dvou ženských hlasů nahradí Dagmar Hazdrovou, která provozní hlášení a názvy zastávek nahrávala od roku 1996.

Identita finalistů je tajná

Hlasování je otevřeno na webových stránkách dopravního podniku a probíhá až do 19. června. Čtyři finalisty vybrala komise složená z odborníků z Ústavu pro jazyk český Akademie věd České republiky, Českého rozhlasu, Kabinetu hlasové a mluvní výchovy Akademie múzických umění v Praze, ale i samotná Dagmar Hazdrová.

„Nejspíše se vám budou zdát povědomé, slyšeli jste je v dabingu nebo na divadelních představeních. Jejich identitu ale odhalíme až po skončení ankety, aby jména neovlivňovala vaše rozhodnutí,“ uvedl v tiskové zprávě Petr Hloch, vedoucí jednotky Provoz Tramvaje dopravního podniku.

V tramvají se nový hlas objeví na podzim

Podle Hlocha vítěze oznámí do konce června a jako první bude nahrávat hlášení a zástávky na území Prahy, kterých je asi dva tisíce. Očekává, že nejdříve budou nahrávky nasazeny do tramvají na přelomu letnošního září a října.

Poslechnout si jednotlivé finalisty a hlasovat můžete zde Anketa

„Nejdůležitějším faktorem je, aby v běžném provozu MHD bylo provozním hlášením dobře rozumět. A to za každého stavu,  ve vozidle plném cestujících, při jeho rozjezdu, brždění či plné rychlosti, při jízdě po různých površích pražských komunikací," vysvětlil Jan Barchánek, vedoucí Jednotky Provoz Autobusy dopravního podniku.

Praha ocení hlas hromadné dopravy. Za okupace se Dagmar Hazdrová vzepřela Rusům

Praha udělí české hlasatelce a hlasu pražské hromadné dopravy Dagmar Hazdrové čestné občanství. V období srpnové invaze sovětských vojsk v roce 1968 veřejně pravdivě informovala o dění v zemi. Za své činy byla později propuštěna a dopady za její...

Vítěz musí namluvit názvy deseti tisíc zastávek a hlášení

Vítěz ankety si převezme pomyslnou štafetu od paní Dagmar Hazdrové, legendární hlasatelky Československého a Českého rozhlasu, která v roce 1968 během invaze vojsk Varšavské smlouvy vysílala nepřetržitě 52 hodin, a která je dlouholetým hlasem autobusů a tramvají pražské MHD. Provozní hlášení a názvy zastávek pro Prahu nahrává už bezmála 30 let, naplno od roku 1996. Paní Hazdrová si přála už ukončit tuto dlouholetou spolupráci a předat žezlo dál," vysvětlil radní pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Vlastní hlasy pro své jednotlivé linky má metro. Na lince A je to Světlana Lavičková, na lince B Eva Jurinová, na lince C Tomáš Černý.

Kromě stávajících zastávek, kterých je přibližně deset tisíc, bude vítěz namlouvat i nově vznikající zastávky, případně další potřebná hlášení. 

Hlasy v běžném provozu si mohou lidé poslechnout v tramvaji číslo 9 ze Sídliště Řepy na zastávku Spojovací, nebo v autobuse číslo 136 ze Sídliště Čakovice na Jižní Město.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky dopravní podnik, anketa, veřejná doprava, hlas, hlášení, zastávky, Praha, Dagmar Hazdrová, dopravní společnost, Český rozhlas, Akademie múzických umění v Praze, Ústav pro jazyk český Akademie věd České republiky, Tomáš Černý, Adam Scheinherr, Světlana Lav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaký hlas bude nově oznamovat zastávky v Praze? Lidé mohou vybírat favorita v anketě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.