Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Praha hledá novou podobu lanovky do Bohnic. Bude známa koncem srpna

Dopravní podnik ve spolupráci s hlavním městem vypisují architektonickou soutěž podoby lanové dráhy z Podbaby přes Troju do Bohnic. Vítěze a tedy i to, jak bude celý projekt vypadat, bude veřejnost znát koncem srpna.

Za hodinu převeze až čtyři a půl tisíce lidí

„Stále platí, že lanovka je nejrychlejší možný způsob, jak dostatečně kapacitně spojit Prahu 6 s Prahou 8 přes Troju, přestože tento projekt čeká ještě náročná povolovací cesta. Za několik měsíců představíme výsledky a pak se naplno rozběhnou projekční práce,“ uvedl náměstek primátor pro oblast dopravy Adam Scheinherr na Facebooku.

Vítěz, kterého jedenáctičlenná porota vybere během srpna, získá 1,8 milionu korun a na projektu bude dál pracovat. Za druhé místo je odměna 1,2 milionu, za třetí 800 tisíc a návrhy na čtvrtém a pátém místě pak dostanou po 350 tisících korunách.

Délka trasy bude 2,24 kilometru. Mezi stanicemi bude lanovka jezdit rychlostí 6,5 metru za vteřinu a celkově lidé pojedou skoro sedm minut. Do jedné kabinky se vejde 35 cestujících, jezdit jich bude celkem 17 a za hodinu v jednom směru lanovka převeze dva až čtyři a půl tisíce osob.

Lanovka zkrátí cestu na patnáct minut

„Když se dnes potřebujete dostat ze zastávky Krakov na sídlišti Bohnice na Vítězné náměstí, musíte autobusem do Kobylis, odtud metrem na Vltavskou a pak tramvají. Nebo z Kobylis metrem do centra s přestupem na Muzeu a pak zase nahoru Áčkem na Dejvickou. Obě varianty zaberou 40 minut. Lanovkou zkrátíme cestu na 15 minut s cestou k jejím zastávkám,“ vysvětlil Scheinherr.

Jak uvedl dopravní podnik v tiskové zprávě, lanovka bude v provozu jen přes den, v noci budou kabiny odstaveny ve stanici Troja. Bude fungovat na třílanovém systému, kdy jedno lano je tažné a dvě nosné.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Metroprojekt

Štítky Troja, Podbaba, Bohnice, lanovka, soutěž, lanová dráha, Praha, projekt, Adam Scheinherr, Facebook, Kobylisy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha hledá novou podobu lanovky do Bohnic. Bude známa koncem srpna  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.