Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

VIZUALIZACE: V Praze vyroste další P+R parkoviště. Součástí budou místa pro kola i dobíjecí stanice

Pražští radní odsouhlasili vypsání veřejné zakázky na výstavbu čtyřpodlažního P+R záchytného parkoviště s kapacitou 495 stání v ulici Chilská u stanice metra C Opatov. Součástí parkoviště bude i park s posezením.

Parkovací dům pro téměř 500 aut

„Letos začneme stavět nové P+R pro skoro 500 aut v blízkosti stanice metra Opatov a dálnice D1. Bude to unikátní dopravní stavba. Hledali jsme způsob, jak elegantně pracovat s okolním terénem, nezničit jej, začlenit do něj P+R parkoviště, a ještě z něj vytvořit nové místo plné zeleně pro trávení volného času. Z jedné strany parkoviště, z druhé park. Město není nafukovací a vyjednávání o pozemcích jsou složitá. Když to jde, musíme projekty spojovat,“ uvedl náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Parkovací dům využijí hlavně řidiči, kteří do Prahy přijedou od dálnice D1. Praha tak výrazně rozšíří kapacitu parkovacích stání v rámci systému P+R, kterých je v této oblasti kvůli velkému zájmu stále nedostatek. S výstavbou nového parkoviště se podle magistrátu sníží intenzita dopravy na přilehlých městských silnicích, kde řidiči obvykle hledají volná parkovací místa.

Dobíjecí stanice pro elektromobily, prostor pro kola i park

V parkovacím domě mají být k dispozici dobíjecí stanice pro elektromobily a součástí záměru je také prostor pro 32 jízdních kol a park. V části, která bezprostředně přiléhá k západní fasádě Domu s pečovatelskou službou Šalounova, je navržen klidový kout s posezením. Za ním se pak terén zvedá až do výše parkovacího domu, kde bude vytvořena pobytová zelená střecha. Spodní a horní úroveň parku budou propojeny trojicí betonových schodišť a bezbariérově pomocí dvou ramp.

Stavba by měla začít letos na podzim nebo v zimě, hotovo by mělo být do poloviny roku 2024. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky P+R Opatov je stanovena ve výši 667 milionů Kč bez DPH plus se stanovuje rozpočtová rezerva ve výši 83 milionů korun, celkově se tedy jedná o 750 milionů Kč bez DPH. Záměr ještě musí schválit zastupitelé.

Ohodnoť článek

Foto SATRA

Štítky doprava, parkování, stavba, P+R parkoviště, Praha, Opatov, Dálnice D1, Adam Scheinherr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: V Praze vyroste další P+R parkoviště. Součástí budou místa pro kola i dobíjecí stanice  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.