Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Benzin i nafta jsou po ruské invazi nejdražší v historii. V Praze stojí litr v průměru 40 korun

Pohonné hmoty v Česku jsou po ruské invazi na Ukrajinu nejdražší v historii. Cena benzinu Natural 95 se v uplynulém týdnu zvýšila o 1,93 koruny na průměrných 39,36 koruny za litr. Nafta stála ve středu v průměru 38,73 Kč/l, což bylo o 2,34 koruny víc než o týden dřív. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Důvodem dramatického zdražování pohonných hmot v ČR je zdražování ropy na světových trzích a také oslabení koruny. Oboje bezprostředně nastává či sílí v důsledku propuknutí války na Ukrajině. Korunová cena barelu ropy Brent v pondělí vyskočila až na takřka 2360 korun, nejvíce v historii, jak plyne z dat Bloombergu. Tato cena zohledňuje jak růst dolarové ceny barelu Brentu, jež momentálně odpovídá zhruba 100 dolarům, tak i oslabování koruny vůči dolaru.

(zdroj: Kurzy.cz)

Nová maxima překonala dosavadní rekordy ze září 2012, kdy se průměrná cena Naturalu 95 vyšplhala nad 38,50 Kč/l a nafty nad 37 Kč/l.

Čerpací stanice prudce zvyšují ceny i ve srovnání jednotlivých dnů v uplynulém týdnu. Natural 95 v sobotu a ve středu za jediný den zdražil v průměru o víc než 40 haléřů. Průměrná cena nafty v sobotu vyskočila o víc než 60 haléřů, ve středu o víc než padesátník.

Před rokem byl Natural 95 o deset korun na litru levnější než nyní. Za naftu tehdy motoristé platili o 10,68 Kč na litru méně.

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 38,82 Kč. Naftu tam prodávají průměrně za 38,24 Kč. Naopak nejdražší jsou pohonné hmoty v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 39,97 Kč a nafty 39,42 Kč.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Rusko, Ukrajina, hospodářství, benzín, boje, ceny, peníze, historie, motorová nafta, Praha, ruská invaze na Ukrajinu, Česko, Bloomberg

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alžběta Dvořáková

Rusko-ukrajinskou situaci a její dopad na ekonomiku a další oblasti pro vás sledujeme i na našem webu .

Neděle, 6. března 2022, 13:45Odpovědět

Benzin i nafta jsou po ruské invazi nejdražší v historii. V Praze stojí litr v průměru 40 korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.