Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Plány na nové osobní vlaky v Praze způsobí kolaps, tvrdí nákladní dopravci

Další posilování osobní dopravy na pražské železnici a přidávání nových linek může způsobit kolaps v nákladní přepravě v metropoli. To může způsobit i problémy se zásobováním v hlavním městě, tvrdí sdružení železničních nákladních dopravců Žesnad.cz. Reagují tak na plány magistrátu na novou linku S61 z Vršovic do Běchovic.

Podle Žesnadu už nyní čelí nákladní vlaky kapacitním problémům na jednokolejné trati z Libně do Malešic a Hostivaře. Na ní nyní jezdí městská linka S49. Magistrát navíc plánuje další novou linku S61 z Vršovic do Běchovic. Nedávno pořádané soutěže na provoz na obou tratích vyhrál RegioJet. Podle nákladních dopravců ovšem vzniká s další novou linkou zásadní problém, který ovlivní zásobování nákladní dopravou nejen v oblasti Prahy, ale také Středočeského, Plzeňského a Jihočeského kraje.

"Chápeme, že radní pro dopravu (Adam) Scheinherr chce dostat víc lidí do MHD a příměstských linek, bohužel ty ale nejsou nafukovací a zásadně tak ovlivní nákladní dopravu v celé ČR, protože se kapacita na trati přes Malešice, která byla původně pouze pro nákladní dopravu, výrazně sníží," uvedl výkonný ředitel Žesnad.cz Oldřich Sládek. Podle něj povede zahlcení železnice k navýšení počtu kamionů v hlavním městě. "Je to to, co současné vedení Prahy chce? Nemyslíme si to,“ dodal.

Nákladní dopravci tak apelují na stát, aby podnikl kroky k prioritizaci nákladních vlaků na vybraných tratích. K nim podle sdružení patří i spojka Libeň – Malešice – Hostivař a Běchovice – Malešice – Vršovice.

Plánovaná linka S61 by měla začít fungovat zhruba za tři roky, předpokládá to vybudování nových zastávek Hostavice, Jahodnice, Jiráskova čtvrť a Depo Hostivař. Magistrát nyní pracuje na jejich projektu, samotné vybudování by pak podle náměstka Scheinherra (Praha Sobě) měla mít na starosti Správa železnic.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, železnice, Praha, magistrát, Běchovice, Vršovice, Malešice, nákladní doprava, Libeň, Hostivař, RegioJet, Správa železniční dopravní cesty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plány na nové osobní vlaky v Praze způsobí kolaps, tvrdí nákladní dopravci  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.