Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V Praze začala výměna zastávek MHD. Bude trvat dva roky

Pražská městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP) začala ve Stodůlkách s výměnou prvních přístřešků na zastávce MHD, které dosud provozovala firma JCDecaux. Řekl to ředitel THMP Tomáš Jílek. Zatím jsou podle něj hotové základy a tento týden dorazí první nové přístřešky. Následovat budou zastávky v dalších částech Prahy. JCDecaux skončila smlouva na provoz mobiliáře na konci června, postupná výměna za městské přístřešky má trvat zhruba dva roky.

Kamion prvních přístřešků

Francouzská firma JCDecaux provozuje přístřešky v metropoli na základě smlouvy z roku 1994, výměnou za jejich zajištění a údržbu a nájem městu na nich může provozovat reklamu. Minulé vedení magistrátu se rozhodlo smlouvu neprodlužovat, to současné pak rozhodlo o tom, že město pořídí vlastní mobiliář. Na ten následně město uspořádalo designovou soutěž.

Jílek řekl, že tento týden přijede od vysoutěženého výrobce kamion s prvními přístřešky, pro které již firma na Stodůlkách připravila základy. Dodal, že výroba se teprve rozjíždí a měla by brzy dosáhnout 15 přístřešků týdně, nyní je asi na polovině. Instalace oproti původnímu harmonogramu nabrala zpoždění, které by však podle Jílka měla firma v řádu měsíců dohnat.

FOTO, VIDEO: Praha představila autobus s novým designem. Podívejte se na video

Na Mariánském náměstí proběhlo dnes dopoledne představení prototypu autobusu SOR NB12 v nově schválené vizuální podobě systému Pražské integrované dopravy. Šlo o vůbec první možnost vidět autobus s novou vizuální podobou. Cestující se jím budou...

Praha je tramvajové město, říká pražská Tramvajačka Karolína z Instagramu

Karolína Hubková je pražská řidička tramvají. Mezi širokou veřejností je na Instagramu známá pod přezdívkou Tramvajačka a tramvaje miluje. Jednu má vytetovanou na stehně, ve střešovickém depu se dokonce vdávala. Proč je Praha město tramvají,...

Další na řadě jsou Modřany nebo Řepy

Další v plánu jsou podle ředitele zastávky v Modřanech, Řepích a Horních Měcholupech a do konce roku by výměna měla být rozprostřena po celé Praze tak, aby co nejméně omezovala obyvatele. „Vybrali jsme jako první kusy ty přístřešky, které jsou na autobusech a ne na tramvajových tratích," doplnil Jílek.

O první z nových přístřešků se zatím bude provizorně starat THMP, ale podle ředitele nejde o trvalé řešení. „Nikdy nebylo uvažováno, že by THMP byly trvalým správcem, natožpak provozovatele reklamy, přeci jenom jsme technologická firma," řekl.

Podle radního Jana Chabra (TOP 09) nyní město jedná o předání mobiliáře finálnímu správci. „Počítáme s tím, že by to měl být dopravní podnik, dojednáváme podmínky," řekl a dodal, že by rád předání uskutečnil do konce roku. Podnik by měl zajistit údržbu a také vysoutěžit firmu, která bude na k tomu určených plochách na zastávkách provozovat reklamu. Výměnu na posledním jednání zastupitelstva kritizoval předseda zastupitelského klubu ANO Ondřej Prokop, podle kterého nabírá zpoždění a prodražuje se.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto IPR Praha

Štítky správa, zastávky, výměna, MHD, Praha, přístřešek, Technologie hlavního města Prahy, JCDecaux, Tomáš Jílek, nábytek, Stodůlky, reklama, Jan Chabr, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze začala výměna zastávek MHD. Bude trvat dva roky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.