Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Konec přebíhání silnice a kolejí. Na náměstí Jiřího z Poděbrad jsou nové přechody

Na rohu náměstí Jiřího z Poděbrad v křižovatce ulic U Vodárny a Vinohradská dlouhou dobu chyběly přechody a pro chodce bylo velmi problematické dostat se z náměstí Jiřího z Poděbrad přes Vinohradskou právě do ulice U Vodárny. To se změnilo ve středu, kdy byly otevřeny nové přechody pro chodce. Technická správa komunikací obnovila semafory a v rámci těchto úprav v křižovatce nechala vybudovat i nové přechody a pěší vazby na stávající chodníky na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Přebíhání přes silnici a koleje nahradí bezbariérové přechody

V této části náměstí v minulosti nebyly řešeny žádné přechody, lidé využívali buď podchod v rámci stanice metra Jiřího z Poděbrad nebo přecházeli přes Vinohradskou mezi projíždějícími auty. Právě z tohoto důvody byly přechody vybudovány na všech ramenech křižovatky, vznikly tak čtyři nové přechody.

Nové přechody kvitovali i chodci, které redakce na místě oslovila. „Jde o velmi frekventovanou silnici, sama jsem z ulice U Vodárny směrem na Jiřák často přebíhala tramvajové koleje. Jsem ráda, že teď už je to legální a hlavně bezpečné,“ řekla dnes ráno na místě pro Pražskou Drbnu jedna z právě přecházejících chodkyň Kamila Černá.

„Skončilo motání se v podchodu, když chceme prostě přejít silnici v samotném srdci Vinohrad a jít na trhy. Minulostí je přebíhání přes koleje a silnici, i skákání přes betonovou zídku a červenobílá zábradlí. V moderním městě musí být snadné přejít silnici a dostat se z jedné městské části do druhé," řekl náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha sobě) a doplnil, že polovina veškeré dopravy v Praze se děje pěšky.

Pokud zjistíme viníka, na trhu si neškrtne, říká starosta Ptáček k olejové skvrně na Jiřáku

Na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze 3 se v minulých dnech objevil dlouhý olejový pás, který pokryl takřka celé náměstí. Na problém upozornil starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09). Podle jeho slov jsou náklady na dekontaminaci a čištění kolem 70...

Přechody na stejných místech zůstanou natrvalo i po rekonstrukci Vinohradské

„Nebezpečné přebíhání vozovky tu bylo na denním pořádku. Pro hůře pohyblivého člověka bylo překonání hranic Prahy 2 a 3 touto cestou prakticky nemožné. Léta se tvrdilo, že s přechody pro chodce musíme počkat na rekonstrukci celé ulice. Moc si cením toho, že hlavní město při výměně signalizace tuto příležitost nepromarnilo,“ řekl místostarosta pro oblast dopravy Prahy 3 Ondřej Rut (Zelení) a doplnil, že přechody na stejných místech zůstanou natrvalo i po rekonstrukci Vinohradské.

Křižovatka je také nově osazena preferencí tramvají, sdruženým přechodem pro pěší a cyklisty a bezdotykovými chodeckými tlačítky. Při vytváření přechodů bylo jediným větším zásahem bourání stávající zídky v nároží náměstí, kde byla původně pouze zeleň. Cena nepřesáhne 4 miliony korun.

Porvchy chodníků jsou dočasně řešeny asfaltovým povrchem, což by se však mělo změnit v rámci revitalizace náměstí Jiřího z Poděbrad, která by měla začít v druhé polovině roku 2022.

Ohodnoť článek

Foto Praha 3, Praha sobě

Štítky doprava, přechody, náměstí Jiřího z Poděbrad, silnice, U Vodárny, Praha, Jiří z Poděbrad, rekonstrukce, Adam Scheinherr, Ondřej Rut

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec přebíhání silnice a kolejí. Na náměstí Jiřího z Poděbrad jsou nové přechody  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.