Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jak bude vypadat lanovka z Podbaby do Bohnic? Město chce nalákat prestižní architekty

Jak bude vypadat lanovka z Podbaby do Bohnic? Odpověď na tuto otázku by měla nabídnout prestižní světová architektonická studia. Alespoň to si přeje vedení Prahy, které společně s vedením dopravního podniku vypsalo veřejnou zakázku na projektanta visuté lanové dráhy a tendr na organizátora mezinárodní architektonické soutěže na podobu tří stanic lanovky a pěti podpůrných pilířů. Vítězové obou zakázek by měli být známí do konce ledna 2022.

Lanovkou z Podbaby do Bohnic

Realizaci lanovky z Podbaba do Bohnic přes Troju, která výrazně zkrátí cestování hlavně lidem z Prahy 6 a Prahy 8, schválila Rada hlavního města Prahy už na konci srpna 2020. Technická studie posléze stabilizovala umístění i hmotové řešení všech tří stanic lanovky a podpěr s ohledem na budoucí koordinaci se zamýšlenými tramvajovými tratěmi v oblasti a rozvojovým plánem pražské zoo.

Vizualizace, které zpravoval Metroprojekt, jsou zatím pouze ilustrační. „Ukazují, jak to bude fungovat, ne vypadat. O jejich výslednou podobu se poperou prestižní architektonická studia z celého světa. Doufejme. Možnost mají,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě), který doplnil, že za několik měsíců představí město výsledky a pak se naplno rozběhnou projekční práce.

Lanovka bude dlouhá asi 2,3 kilometru

Dopravní podnik v první polovině letošního roku provedl předběžné tržní konzultace se dvěma klíčovými světovými výrobci lanovek, společnostmi Doppelmayr a Leitner. Podnik ověřoval především technické řešení plánované lanovky s ohledem na předpokládané investiční náklady.

Lanovka bude dlouhá asi 2,3 kilometru, propojí Podbabu, Troju a Bohnice a předpokládané náklady na její výstavbu jsou odhadovány na přibližně 2,007 miliard korun.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Metroprojekt

Štítky vizualizace, lanovka, Bohnice, Podbaba, architekti, Praha, lanová dráha, Troja, Rada hlavního města Prahy, ZOO Praha, Metroprojekt Praha, Adam Scheinherr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak bude vypadat lanovka z Podbaby do Bohnic? Město chce nalákat prestižní architekty  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.