Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Praze na Vltavě se převrátila plachetnice. Žena s malým dítětem skončili v nemocnici

Na Vltavě v Praze se v neděli odpoledne převrátila s rodinou malá plachetnice. Převržení lodě způsobil silný náraz větru, uvedl dnes mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Rodině se čtyřletým dítětem pomohli z vody ven lidé z jiné lodi. Prokřehlého chlapce i s matkou převezla záchranná služba do nemocnice. Větrné počasí v posledních dnech je pro plachtění ideální, policie proto nabádá nezkušené zájemce, aby nepřeceňovali své síly a navlékli si záchrannou vestu. Podle informací Rybanského tříčlenná posádka lodi vesty měla.

„Za převržením lodě stál silný náraz větru a jednostranně zatížená loď, která se následně naklonila, nabrala vodu a převrátila se. Shodou okolností pak nedošlo k velké tragédii," uvedl mluvčí.

Loď se převrhla v neděli kolem třetí hodiny odpolední pod Vyšehradskou skálou. Muž a žena z lodi stojící opodál přijeli okamžitě na pomoc. „Před příjezdem policistů se jim podařilo matku se čtyřletým chlapcem vytáhnout na palubu. Nicméně otec rodiny byl stále ve vodě a snažil se loď, které hrozilo potopení, otočit zpět, což se mu nakonec podařilo," uvedl Rybanský. Zachráněné pasažéry převzali policisté a předali je záchranářům, kteří čekali na břehu. Malou plachetnici, která byla částečně pod vodou, poříční policisté připoutali ke služební lodi a s otcem je dopravili k molu.

Teplé a větrné počasí z posledních dnů je pro plachtění ideální. Posádky těchto plavidel by ale podle apelu policistů neměly přeceňovat své síly a vždy se chovat s respektem. Měly by také sledovat předpověď počasí, zejména o síle větru. Nezkušené lidi je důležité poučit o chování při náklonech lodi. Záchranné vesty by měly být samozřejmostí pro každého, ač jsou povinné jen pro mladší 18 let.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PČR

Štítky plachetnice, nehoda, doprava, Praha, Vltava, vesta, Vyšehradská skála, nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze na Vltavě se převrátila plachetnice. Žena s malým dítětem skončili v nemocnici  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.