Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Sdílená kola a koloběžky smí stát pouze na určených místech. Zatím však jen v Praze 3

Zakopávání o sdílené koloběžky, které jejich uživatelé po jízdě prostě pohodí na chodník, případně je sice řádně zaparkují alespoň na kraj chodníku, ale vandalové je pohodí na místo, kudy procházejí lidé, už se v Praze stalo bohužel tradičním koloritem. Městská část Praha 3 se s tímto neduhem nechce smířit, a tak se dohodla se společností Lime, že právě v této městské části budou sdílené koloběžky a sdílená kola parkovat pouze na místech k tomu určených.

Zhruba 200 parkovacích míst v Praze 3

Praha 3 podporuje jak cyklodopravu ve městě, tak služby sdílené mikromobility a v minulém roce dokonce založila systém CYRIL pro parkování kol a koloběžek a vyhradila v něm asi 200 parkovacích míst.

„Od uživatelů kol a koloběžek těžko můžeme vyžadovat správné parkování, když je míst pro parkování kol kritický nedostatek. Vedení měst jsou tradičně fixována na řešení problému nedostatku parkování pro auta, potřeby parkování kol se většinou přehlížejí. V Praze 3 jsme se na to zaměřili a v systému CYRIL máme aktuálně kolem dvou set míst, kde lze kolo nebo koloběžku odložit. Za takových podmínek byla dohoda se společností Lime jednoduchá. Počet povalujících se koloběžek na nevhodných místech teď výrazně klesne. Jízdu na kole a tzv. mikromobilitu vnímáme jako přirozenou součást organismu města. S tímto přístupem mohou fungovat služby mikromobility daleko lépe než tam, kde je chtějí vyhnat,“ uvedl místostarosta Prahy 3 Ondřej Rut (Strana zelených).

Uživatelé koloběžek a kol najdou místo v mapovém portálu

Věc funguje jednoduše, mobilní aplikace, přes kterou si uživatelé kolobežku půjčili, pomocí GPS pozná, zda uřivatel vrací kolobežku v místě, kde je to možné. Pokud se uživatel pokusí ukončit jízdu jinde, aplikace mu to neumožní. Uživatelé koloběžek pohodlně zjistí, kde mohou správně zaparkovat díky mapovému portálu CYRIL.

„Jsme rádi, že se nám s městskou částí Praha 3 podařilo uzavřít spolupráci, která má za cíl sjednotit způsob parkování pro uživatele sdílené mikromobility. Věříme, že se náš pilotní projekt osvědčí a brzy podobnou spolupráci uzavřeme i s ostatními pražskými městskými obvody,“ řekl provozní manažer Lime v ČR Václav Petr.

Praha 3 zároveň požádala všechny subjekty provozující služby sdílené mobility, aby CYRIL převzali do svých systémů a omezili parkování pouze na tato místa. Dosud tak fungují Rekola, Bolt, NextBike a od minulého týdne se přidala společnost Lime.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 3

Štítky doprava, kola, koloběžky, sdílené, Praha 3, Praha, parkování, městská část, Lime, Václav Petr, Ondřej Rut, Strana zelených, Rekola, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sdílená kola a koloběžky smí stát pouze na určených místech. Zatím však jen v Praze 3  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.