Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do ulic Prahy vyrazily všechny sypače. Pražská MHD má kvůli sněhu problémy

V Praze dnes v pět ráno vyjelo kvůli napadanému sněhu všech 73 sypačů určených na úklid nejdůležitějších ulic. Do terénu byly vyslány ještě desítky další techniky na úklid vedlejších ulic a chodníků. Řekla to mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Zimní údržbu komunikací zajišťuje každoročně od 1. listopadu do 31. března TSK, která si najímá Pražské služby (PSAS).

73 sypačů a 51 kusů menší techniky v terénu

Do terénu vyjela podle mluvčí veškerá technika, což je 73 sypačů a 51 kusů menší techniky. „Vozovky prvního pořadí jsou nyní po chemickém ošetření pouze mokré a sjízdné bez problémů. Na vozovkách nižšího pořadí práce probíhají, v některých místech je stále malá vrstva rozjetého sněhu a jsou s opatrností sjízdné," uvedla dopoledne Barbora Lišková.

Silnice a chodníky jsou uklízeny v několika takzvaných pořadích. V prvním vyjedou sypače a pluhy na nejdůležitější komunikace a chodníky, zejména v okolí úřadů, nemocnic, škol či nádraží a stanic metra. Uklizeny musí být do dvou hodin od výjezdu. V druhém pořadí silničáři uklízí zbývající komunikace druhé třídy a ve třetím pořadí ty zbylé.

V případě chodníků se silničáři v první řadě zaměřují na přístupové cesty ke školám, zdravotnickým a sociálním zařízením či budovám úřadů. Sníh odklízí také ze zastávek MHD, cest ke stanicím metra či vlakovým a autobusovým nádražím.

Nejde o první výjezd

Nejde o první výjezd v této zimní sezoně. „V listopadu byl dvakrát proveden preventivní posyp na komunikacích prvního pořadí, a to vždy v nočních hodinách," dodala mluvčí.

TSK na konci října uvedla, že na zimní údržbu silnic a chodníků v hlavním městě má připraveno 24 tisíc tun soli a solanky, 127 strojů včetně sypačů a připravena je více než tisícovka zaměstnanců. Na některých místech funguje i automatický protinámrazový systém.

Poslední zimní údržba vyšla na 906 milionů korun, silničáři měli připraveno 24 639 tun soli a 380 tun roztoku chloridu vápenatého. Použito bylo pouze 3691 tun soli a 1138 tun chloridu vápenatého.

Komplikovaný provoz v okolí Prahy

Policie zaznamenala kvůli počasí nehody po celé republice a nabádá řidiče k mimořádné opatrnosti. Silnice jsou podle silničářů s opatrností sjízdné, místy na nich ale leží ujetá vrstva sněhu. Některé silnice jsou po ranních nehodách zavřené.

V okolí Prahy sněžení zkomplikovalo veřejnou dopravu. Pražská integrovaná doprava zaznamenala největší problémy v okolí Štěchovic, Jílového u Prahy a Černošic. Provoz na lince 630 mezi Berounem a Kladnem byl přerušen, podobné je bylo s autobusy z Jílového do Prahy. Ostatní spoje hlásí zpoždění.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto TSK

Štítky sníh, doprava, počasí, silnice, sjízdnost, Praha, Technická správa komunikací hl. m. Prahy, chodník, technika, terén, Pražské služby, Jílové u Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do ulic Prahy vyrazily všechny sypače. Pražská MHD má kvůli sněhu problémy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.