Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Výstup z metra Anděl směrem Na Knížecí bude pro cestující 11 měsíců uzavřen

V neděli 1. listopadu začíná rekonstrukce vestibulu stanice metra Anděl – Na Knížecí. Modernizace vestibulu naváže na dlouhodobou rekonstrukci tramvajové trati v Nádražní ulici, kde byl provoz obnoven v sobotu 31. října. V rámci modernizace vestibulu Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) ve dvou etapách odstraní průsaky do stanice, zrekonstruuje výstupy do uliční úrovně, vymění původní podhledy, osvětlení či eskalátory. Po celou dobu rekonstrukce vestibulu bude ze stanice metra Anděl uzavřen výstup Na Knížecí. Rekonstrukce bude probíhat přibližně 11 měsíců, předpokládané náklady budou asi 280 milionů korun.

První etapa bude probíhat do 1. ledna

V rámci první etapy modernizace vestibulu Anděl – Na Knížecí, která potrvá od neděle 1. listopadu 2020 do pátku 1. ledna 2021, bude uzavřen eskalátorový tunel, tj. výstup ze stanice metra Anděl směr Na Knížecí po prosklenou stěnu, resp. stavební zábor. Podchod ale zůstane během první etapy otevřen.

Uzavření podchodu v rámci druhé etapy

V rámci revitalizace vestibulu Anděl – Na Knížecí se především odstraní průsaky do stanice a zrekonstruuje se železobetonová konstrukce eskalátorového tunelu. Současně se vymění původní eskalátory za nové.  

Od 2. ledna 2021, v rámci druhé etapy, během které bude DPP rekonstruovat samotný vestibul a výstupy do uliční úrovně, bude uzavřen i samotný podchod. Zmodernizovaný vestibul stanice metra Anděl – Na Knížecí DPP plánuje opět zprovoznit před zahájením školního roku 2021/2022, to znamená na konci srpna 2021.

Modernizace veřejného prostoru i vstupů do metra

Podle předsedy představenstva a generálního ředitele DPP Petra Witowskiho je oblast Prahy 5 mezi ulicemi Nádražní, Za Ženskými domovy a Radlickou velké rozvojové území, kde v následujících letech vznikne nová městská čtvrť. „V případě vestibulu Anděl – Na Knížecí například u dvou výstupů do uliční úrovně, které se mají v budoucnu zrušit, provedeme pouze ty nejnezbytnější opravy, aby do jejich zrušení mohly pro cestující bezpečně fungovat,“ řekl Witowski a dodal, že se kromě toho ve střední části podchodu odstraní všechny dosavadní stánky. „Při modernizaci stanic chceme dbát i o estetickou úroveň prostoru. Všechny stavební aktivity se snažíme koordinovat s hlavním městem a dalšími městskými organizacemi tak, aby na sebe co nejlépe a smysluplně navazovaly a co nejmíň komplikovaly život místním obyvatelům či návštěvníkům.“

Pražský dopravní podnik v rámci této investiční akce zmodernizuje veřejný prostor vestibulu, podchodu, či výstupy do uliční úrovně. Díky revitalizaci vzniknou i nové místnosti jako např. rozvodna osvětlení či sklad náhradních dílů pro eskalátory. 

Cestující čeká dopravní omezení

Pro linky č. 120, 137 a 231 se za nástupní zastávkou Na Knížecí zřizují zastávky Anděl (v Bozděchově ulici za křižovatkou s Nádražní ulicí) a Na Knížecí (ve Stroupežnického ulici před křižovatkou s ulicí Za Ženskými domovy).

Po celou dobu modernizace vestibulu bude uzavřen výstup Na Knížecí ze stanice metra Anděl. Cestujícím bude sloužit výstup na opačné straně stanice Anděl, tj. do Nádražní, resp. Plzeňské ulice, který dopravní podnik zrekonstruoval v letech 2017 a 2018.

V souvislosti s omezením dojde v této oblasti ke změnám trasy a zastávek autobusových linek č. 120, 137 a 231. Pro linky č. 120 a 131 se zastávky přemisťují v autobusovém terminálu Na Knížecí od druhé nástupní hrany k první nástupní hraně (blíže k Ostrovského ulici). Linka č. 137 se přemístí z prostoru v autobusovém terminálu Na Knížecí do Ostrovského ulice přibližně 40 metrů za křižovatku s ulicí Stroupežnického.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky ČR, MHD, metro, anděl, Na Knížecí, vestibul, Knížecí, Dopravní podnik hl. m. Prahy, stanice metra, Na Knížecí (Smíchov), Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstup z metra Anděl směrem Na Knížecí bude pro cestující 11 měsíců uzavřen  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.