Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

České dráhy omezí provoz vlaků mezi Prahou a Ostravou. Počet cestujících stále klesá

České dráhy po vlně dalších koronavirových omezení a snížení poptávky od 28. října omezí dál provoz. Jezdit přestanou vlaky SC Pendolino mezi Prahou a Ostravou, v provozu zůstane pouze jeden pár těchto vlaků. Zrušeny budou na této trase také některé expresy a v provozu zůstane osm vlaků ČD, oznámil dnes státní dopravce. Dráhy i ostatní dopravci už v minulých dnech omezili provoz řady dálkových i regionálních vlaků.

Vlakem jezdí asi polovina cestujících než obvykle

Počty cestujících ve vlacích v posledních týdnech neustále klesají. Podle informací dopravců se zhruba na začátku týdne pohybovaly přibližně na polovině běžného počtu. Po dalším zpřísnění vládních opatření poptávka klesá dál a zřejmě bude tento trend ještě pokračovat. České dráhy, ale i ostatní dopravci, proto průběžně ruší méně využívané spoje, převážně v okrajových částech dne.

Několik spojů pendolino dráhy zrušily už dříve, vedle toho přestaly jezdit také spoje IC z hlavního města do Ostravy a Opavy. Nově tak dopravce omezí i provoz ostatní vlaků pendolino na trase Praha-Ostrava, s výjimkou spoje pokračujícího až do Košic. Zrušeny budou také expresy mezi Prahou a železniční stanicí Návsí poblíž Jablunkova. Na trase mezi metropolí a Ostravskem tak po redukci zůstane osm vlaků ČD v obou směrech. Pendolino jedoucí z Prahy do Karlových Varů zůstane v provozu.

Největší železniční dopravci tak dál počítají ztráty z provozu způsobené letošní koronavirovou krizí. Škody z jara vyčíslili na miliardy korun, ty se navíc nyní dále zvyšují. České dráhy, Leo Express a RegioJet proto nyní jednotně vyzvali vládu k plošnému prominutí poplatku za využívání železnice. Podle nich je to nutné pro další optimální fungování provozu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Praha hlavní nádraží

Štítky ČR, železnice, koronavirus, České dráhy, vlak, vlaky, Praha, Ostrava, Pendolino, koronavirová krize, RegioJet, LEO Express, Opava, Košice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České dráhy omezí provoz vlaků mezi Prahou a Ostravou. Počet cestujících stále klesá  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.