Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Nová stanice i přestup na metro. Probíhá rekonstrukce úseku mezi Mstěticemi a Prahou

V rámci rekonstrukce traťového úseku mezi Prahou a Lysou nad Labem se opravuje další část, ze Mstětic do Prahy-Vysočan. Vznikne tím tak i nový přestup na metro na Rajské zahradě. Vysočany se dočkají nové stanice.

Přestavbou trati 231 ze Mstětic do Prahy-Vysočan vznikne nový tříkolejný úsek včetně zastávky Praha-Rajská zahrada, kde bude přestup na linku metra B. Stará nádražní budova ve Vysočanech se zbourá a nahradí jí nová odbavovací hala v úrovni rozšířeného podchodu z Paříkovy ulice.

Podle ředitele Správy železnic Jiřího Svobody plní trať 231 důležitou roli především v pražské příměstské dopravě. Během uplynulých desetiletí prošly některé stanice dílčími úpravami. „Poměrně čerstvou novinkou je nedávno dokončená celková rekonstrukce nádraží v Čelákovicích, kde mimo jiné vzniklo ostrovní nástupiště, na které je díky podchodům přístup z obou stran kolejí,“ vysvětlil Svoboda.

Ve stanici Praha-Vysočany stojí výpravní budova historicky uprostřed mezi dvěma původními tratěmi. Bude se muset změnit konfigurace kolejiště a vzniknou dvě ostrovní a jedno vnější nástupiště, na které se cestujícíc dostanou díky kombinaci pevných schodišť, eskalátorů a výtahů. Podle náměstka ředitele stavební správy západ SŽDC Ondřeje Göpferta se mělo začít stavět na jaře. Nakonec se začalo stavět ke konci června. Oproti původnímu odhadu, který byl tři a půl miliardy, cena vzrostla o další necelé dvě miliardy. Celkové investiční náklady tedy činí 5,4 miliardy korun.

Zhotovitelem stavby je společnost Mšetice-Vysočany, kterou tvoří Subterra (správce společnosti), OHL ŽS, Eurovia CS a Elektrizace železnic Praha. Ondřej Fuchs, generální ředitel Subterry uvedl, že pro jeho společnost má přestavba mimořádný význam. „Například v železniční stanici Praha-Vysočany budeme realizovat nejen železniční spodek a svršek, ale i provozní budovu a přeložky elektro. Najdou zde tedy uplatnění hned tři z našich čtyř divizí,“ dodal Fuchs.

Přestavbou projde úsek dlouhý téměř 15 kilometrů. Díky přestavbě se rychlost přejezdu zvýší ze 100 kilometrů za hodinu na 160.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SŽDC

Štítky Vysočany, nádraží, rekonstrukce, metro, přestup, Praha, Zahrada Eden, Jiří Svoboda, Lysá nad Labem, Správa železniční dopravní cesty, Subterra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová stanice i přestup na metro. Probíhá rekonstrukce úseku mezi Mstěticemi a Prahou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.