Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Po Negrelliho viaduktu ode dneška jezdí vlaky. Podívejte se na video

Tři roky trvala rekonstrukce Negrelliho viaduktu v pražském Karlíně. Dnes se viadukt otevřel vlakům, první po něm projel hned krátce po půlnoci. Rekonstrukce stála téměř dvě miliardy korun.

Rekonstrukce za dvě miliardy

Po Negrelliho viaduktu ode dneška jezdí vlaky z centra Prahy do Kladna a Čerčan, jde také o první dokončený úsek trati k ruzyňskému letišti. Rekonstrukce byla velmi nákladná, stála 1,96 miliardy korun.

Rekonstrukce viaduktu proběhla za maximálního využití původních materiálů a technologií. „Díky tomu se podařilo zachovat jeho památkovou hodnotu. Současně ale trať prošla výraznou modernizací, a může se tak stát součástí rychlodráhy na Kladno s odbočkou na pražské letiště,“ uvedl ministr dopravy Karel Havlíček.

Další úseky se začnou stavět za dva roky

Negrelliho viadukt bude součástí tratě z centra Prahy na ruzyňské letiště. Další úseky se začnou stavět za dva roky. Trať by měla být hotová do roku 2028 a stát by měla celkem přes 31 miliard korun.

Při rekonstrukci bylo opraveno sto cihlových, pískovcových a žulových kleneb, z nichž osm překračuje Vltavu. Celkem 19 kleneb muselo být kompletně rozebráno a znovu sestaveno. Zmodernizoval se také železniční spodek a svršek, což umožní zvýšení traťové rychlosti ze 40 na 60 kilometrů v hodině a také plynulejší a bezpečnější provoz. Na trať nyní může vyjet až 14 párů vlaků za hodinu. Vyměněny byly na některých místech i mostní konstrukce. Trať byla také vybavena protihlukovými a zabezpečovacími systémy.

Zpoždění a zdražení

Viadukt byl před opravami v horším stavu, než se původně předpokládalo, a tak se rekonstrukce o půl roku zpozdila a o půl miliardy prodražila. Téměř miliarda šla z fondů Evropské unie.

Rekonstrukce Negrelliho viaduktu se řadí mezi unikátní stavební projekty Správy železnic. „Šlo o první takto velkou opravou v jeho 170 let dlouhé historii. V tomto případě se dá bez nadsázky říct, že nezůstal kámen na kameni. Ale výsledek stojí za to, což ocení nejen obyvatelé a návštěvníci Prahy, ale především cestující ve vlacích,“ řekl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Obnova prostor pod oblouky

Negrelliho viadukt je prvním pražským železničním mostem přes Vltavu a druhým nejstarším stojícím mostem v Praze. Spojuje Masarykovo nádraží přes ostrov Štvanice s Bubny. Stavba dlouhá 1100 metrů, která byla uvedena do provozu na začátku června 1850, je památkově chráněná. Jméno má po staviteli Aloisi Negrellim.

Za dva roky by měly začít stavební práce na obnově prostor pod oblouky, kde vzniknou kavárny nebo ateliéry. Pražský magistrát chce kvůli tomu zažádat v létě o územní rozhodnutí na úpravu okolí Negrelliho viaduktu v Karlíně.

Ohodnoť článek

Foto Facebook České dráhy, Pražská integrovaná doprava, Strabag Česko

Štítky doprava, železnice, Negrelliho viadukt, Praha, rekonstrukce, Karlín, Letiště Václava Havla, Kladno, Správa železniční dopravní cesty, Karel Havlíček, Evropská unie, Čerčany, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Po Negrelliho viaduktu ode dneška jezdí vlaky. Podívejte se na video  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.