Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Tunel Mrázovka slaví výročí, řidičům slouží už dvacet let

Pražský silniční tunel Mrázovka, který se řidičům otevřel 26. srpna 2004, zrychlil dopravu mezi čtvrtou, pátou a šestou městskou částí a také odlehčil dříve velmi zatížené Radlické ulici. Přes 1200 metrů dlouhý tunel je částí městského okruhu a spojuje Zlíchov se Strahovským tunelem. Prochází pod vrchem Mrázovka a Pavím vrchem, řidiči jím projedou přibližně za minutu a čtvrt.

Tunel byl plánován již od 80. let jako součást vnitřního okruhu Prahou. Jeho ražba byla zahájena na konci roku 1998 a původně měl být hotový již v září 2001. Opakovaná odvolávání ekologických aktivistů, kteří zastávali názor, že stavba vážně poškodí prostředí v jejím okolí, ale výstavbu zkomplikovala a také prodražila. Původně měl tunel stát 4,5 miliardy korun, nakonec se jeho cena vyšplhala až na sedm miliard.

Mrázovka je například vybavena detekčním systémem, který umí přesně lokalizovat místo požáru. V takovém případě se vypne celkové větrání tunelu a speciálními klapkami, které jsou ve stropu každých 20 metrů, bude možné odsávat kouř. Po stranách tunelu byly pro případ požáru zbudovány "SOS světničky", které mají protipožární dveře, telefon a vlastní odsávání. Emise jsou přes vzduchotechniku vyvedeny do šachty, která ústí na Pavím vrchu.

Tunel Mrázovka je důležitou součástí městského okruhu, který by měl mít po dokončení délku zhruba 33 km. V provozu je zatím jižní a západní část v trase od Štěrboholské radiály Jižní spojkou na Barrandovský most (vybudováno v 80. letech), a poté rozšířenou částí Strakonické ulice a tunely Zlíchovským (otevřen v roce 2002), Mrázovkou a Strahovským (1997) na Břevnov v délce zhruba 18 km.

Tam se napojuje více než šestikilometrový tunelový komplex Blanka, otevřený řidičům v roce 2015, který okruh převádí pod Letnou a Stromovkou na pravý břeh Vltavy u Pelc-Tyrolky. Městu zbývá dokončit část mezi vyústěním Blanky a Štěrboholy včetně Libeňské spojky, která okruh napojí na D8. Ze sedmi radiál, které mají propojit okruh s obchvatem Prahy, jsou v provozu Štěrboholská, Chodovská, Chuchelská, Prosecká a části Radlické a Vysočanské.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Technické správy komunikací

Štítky Mrázovka, tunel, TSK, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tunel Mrázovka slaví výročí, řidičům slouží už dvacet let  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.