Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Při pádu do kolejí v metru může nouzové tlačítko zachránit život. Lidé o něm často nevědí

Při pádu člověka do kolejí v metru pomůže nouzové tlačítko, které okamžitě zastaví soupravu. Lidé o něm ale často nevědí, což vede k tragickým situacím. Například minulý týden metro usmrtilo nevidomého muže, který spadl do kolejí ve stanici Křižíkova. Policie proto upozorňuje, že nouzová tlačítka jsou v každé stanici. Sdělila to policejní mluvčí Eva Kropáčová.

„V současné chvíli je naším cílem, aby o tomto nouzovém tlačítku lidé věděli a co nejrychlejším zmáčknutím tlačítka se pokusili člověka zachránit," uvedla mluvčí. Tlačítka jsou umístěna na nástupištích pro každou kolej zvlášť. Jsou většinou na začátku a na konci nástupiště na stěnách, případně na sloupech. Je na nich ochranné sklíčko, které zatlačením praskne. Po zmáčknutí tlačítka dostane vlakový zabezpečovač signál, díky kterému vlak buď zastaví, nebo nedovolí jeho rozjezd.

Cestující, kteří si minulý týden všimli pádu muže do kolejí ve stanici Křižíkova, se okamžitě snažili přivolat pomoc prostřednictvím tísňové linky. „Bohužel však zřejmě nikdo z těchto lidí nevěděl, že existuje mnohem rychlejší způsob, jak zastavit přijíždějící soupravu zmáčknutím jednoho tlačítka," podotkla mluvčí.

Podobný případ se stal také tento čtvrtek. Cizinec ve stanici Jiřího z Poděbrad spadl do kolejiště, ale naštěstí se zvedl a ostatní cestující mu pomohli dostat se zpět na nástupiště. Byl pod vlivem alkoholu, policisté mu naměřili čtyři promile. Obdobný případ s tímto mužem řešili policisté přibližně před dvěma lety, kdy taky spadl do kolejiště metra opilý. „Nicméně ani v tomto případě nedošlo ze strany cestujících ke zmáčknutí tlačítka k zastavení soupravy, což je v případu pádu osoby vždy první, co je třeba udělat," dodala Kropáčová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením dopravního podniku

Štítky metro, doprava, pomoc, nehody, DPP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Melánie Hiralová

Bylo by dobré k tomuto poučnému článku udělat pár fotografií z některé stanice, jak jsou tam situačně tlačítka umístěna. Z toho bude pro lidi patrné, jak jsou velká, jak barevně viditelná, kolik jich asi je a pod. Detail na fotografii není vypovídající o velikosti. Myslím, že je tato informace je dost důležitá, protože incidenty nepřizpůsobivých lidí budou na denním pořádku a zvláště, až začne po prázdninách normální provoz metra.

Pondělí, 19. srpna 2024, 19:04Odpovědět

Při pádu do kolejí v metru může nouzové tlačítko zachránit život. Lidé o něm často nevědí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.