Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vojenský speciál dnes brzy ráno přiletěl do Prahy. Přivezl rychlotesty na koronavirus

Na vojenském letišti Praha-Kbely přistál dnes v noci krátce před 2:30 vojenský speciál, který přivezl 150 tisíc rychlotestů na nový typ koronaviru. Přivezl je z čínského Šen-čenu. Česko chce z Číny v příštích dnech dopravit i další zdravotnický materiál, především respirátory, roušky či ochranné obleky.

Výsledky testů by měly být k dispozici do půl hodiny

Armádní letadlo do Číny odletělo v pondělí ráno, po mezipřistání v Novosibirsku přistálo v Číně v úterý dopoledne. Z Šen-čenu odstartovalo v úterý po poledni středoevropského času, do Česka se vracelo opět s mezipřistáním v ruském Novosibirsku. Na letišti na něj čekali ministři obrany Lubomír Metnar (za ANO), vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Úkolem letců bylo z Číny přivézt testy, které jsou určeny pro rychlé zjištění, zda lidé s podezřením na nákazu koronavirem jsou skutečně infikováni. Výsledky testů by měly být k dispozici do půl hodiny, výsledek z dosud používaných testů byl znám až po několika hodinách. Nákaza u dovezeného typu není zjišťována stěrem, ale z krve.

Podle dřívějších informací budou po přistání stroj i dovezený materiál dezinfikovány a testy následně rozvezeny do distribučních stanovišť.

Po rychlotestech by mělo dorazit 30 milionů roušek

Česko chce z Číny letecky přepravit i další zdravotnický materiál. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v úterý na twitteru uvedl, že jeho resort má v Číně zajištěných přes 30 milionů roušek, šest milionů respirátorů, 250 tisíc ochranných obleků a brýlí a další materiál. Pomoc zaplatila také soukromá společnost PPF.

Dovoz z Číny by měl zajistit letecký přepravce Smartwings a velkokapacitní ukrajinský letoun An-124 Ruslan, který si ČR najme v rámci aliančního programu strategické přepravy. Ministerstvo obrany tak využije letové hodiny, které má v rámci této přepravy nasmlouvané. Využívá je například při přepravě materiálu na vojenské mise. První let Ruslanu je naplánován na pátek, v ČR by měl přistát v neděli. Další lety jsou podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška v jednání.

Autoři | Foto Facebook Adam Vojtěch

Štítky koronavirus, testy, nemoc, Praha, Čína, COVID-19, Česko, materiál, Šen-čen, Kbely, Jan Hamáček, ANO 2011, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojenský speciál dnes brzy ráno přiletěl do Prahy. Přivezl rychlotesty na koronavirus  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.