Počasí dnes15 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

VIDEO: Strážníci během čtyř dní odhalili v Praze přes tisíc přestupků cyklistů a koloběžkářů. Rozdali pokuty za skoro čtvrt milionu

Městská policie provedla čtyřdenní celoměstskou akci, během které hlídky kontrolovaly dodržování dopravních předpisů ze strany cyklistů a cestujících na motorových koloběžkách. Přišli na 1222 přestupků, za které udělili 398 pokut za 235 tisíc korun.

Speciální akce probíhala v Praze od čtvrtka 20. června do neděle 23. června. Z každého obvodního ředitelství vybrali dvě dvojčlenné hlídky, v centru města to pak byly čtyři hlídky. Nahodila pak v různou dobu kontrolovali ulice.

„Oceňuji to, jak strážníci hlídají neukázněné cyklisty a koloběžkáře. Ti se chovají velmi často nezodpovědně a nebezpečně. Je třeba, aby za porušování pravidel padaly tresty,“ uvedl na Facebooku městské policie primátor hlavního města prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

Celkem tedy odhalili 1222 dopravních přestupků, 27 oznámili správnímu orgánu, rozdali 398 pokut ve výši 235 100 korun a zbytek řešili domluvou.

„Nejvíce přestupků opět zjistili strážníci na Praze 1, konkrétně 258, na Praze 2 odhalili 159 a v rámci osmé městské části zjistili 174 pochybení. Nejčastějším přestupkem stále zůstává jízda po chodníku a nedodržování dopravního značení, nejčastěji se jedné o jízdu v protisměru,“ informovala mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

V Praze 2 často vysvětlovali pravidla cizincům, kteří si nepřečetli smluvní podmínky užívání koloběžek, v Praze 13 zase poučili školní skupinu na kolech o jejich vybavení.

„Znovu proto připomínáme, že by cyklista i jezdec na koloběžce měl udržet rovnováhu, zvládnout jízdu i v obtížných podmínkách a hlavně ovládat pravidla silničního provozu. V případě sdílených prostředků jsou uživatelé navíc povinni seznámit se s pravidly,“ doplnila Seifertová.

Cyklistům za případné dopravní přestupky mohou na místě dostat pokutu až 1 500 korun. Za jízdu na kole či koloběžce pod vlivem alkoholu nebo drog hrozí řidiči ve správním řízení pokuta od 2,5 tisíce do 20 tisíc korun.

„Tato pokuta se zvyšuje na 25 až 50 tisíc korun, řídí-li řidič vozidlo ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil požitím alkoholického nápoje nebo užitím jiné návykové látky,“ sdělila Seifertová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Horňák

Štítky městská policie, koloběžky, cyklisté, pokuty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aneta Jirásková

Pomůže jen zákaz půjčoven. A zabavit vlastníkovi jeho soukromou koloběžku a kolo, pokud pojede po chodníku.

Úterý, 25. června 2024, 10:03Odpovědět

VIDEO: Strážníci během čtyř dní odhalili v Praze přes tisíc přestupků cyklistů a koloběžkářů. Rozdali pokuty za skoro čtvrt milionu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.