Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Pražští strážníci řešili loni skoro dva miliony přestupků v dopravě, nejvíc se týkalo parkování

Pražští strážníci řešili v loňském roce zhruba 1,99 milionu přestupků v dopravě, což je meziročně o asi 300 tisíc více. Většina prohřešků se týkala špatného parkování. Hlídky za ně udělily 86 886 pokut v celkové výši asi 35,83 milionu korun, což je meziročně o přibližně deset milionů korun více.

„Většinu těchto přestupků tvořily přestupky v oblasti parkování, tedy zákazy stání, zákazy zastavení, zastavení a stání na chodníku, nedovolené stání v zónách placeného stání, v obytné zóně a tak dále," uvedla mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

Nejvíce přestupků se řidiči dopustili v parkovacích zónách, kde jich spáchali 950 694, což je meziročně o zhruba 200 tisíc případů víc. Za to strážníci rozdali 4669 pokut v hodnotě asi 2,65 milionu korun. Druhým nejčastějším přestupkem bylo porušení značek zákaz zastavení a stání a parkování na chodníku. Strážníci přistihli řidiče při tomto přečinu ve 316 513 případech, což je rovněž meziročně víc. Pokuty dosáhly necelých osmi milionů korun.

Městská policie sledovala také neoprávněné parkování v obytných zónách, kde zaznamenala 33 182 porušení předpisů. Nedovoleným parkováním v zóně zákazu stání udělali řidiči 55.966 přestupků. Provinili se také parkováním na přechodu pro chodce nebo stáním v křižovatce, což se dohromady stalo ve více než 50 tisících případech. Městská policie rozdávala pokuty také za stání v pěších zónách nebo neoprávněné stání na vyhrazených parkovištích.

V minulém týdnu se strážníci kromě běžné činnosti zaměřili na neoprávněné parkování na místech pro invalidy, kde odhalili 584 přestupků a rozdali pokuty za asi 120 tisíc korun. Část přestupků předali do správního řízení a 15 vyřešili domluvou. Nejvíce přestupků udělali řidiči v Praze 3, 5, 1, 9 a 10. Loni za celý rok řešila městská policie 11 989 takových přestupků a uložila 2313 pokut za téměř 1,4 milionu korun.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky městská policie, přestupky, doprava, pokuty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští strážníci řešili loni skoro dva miliony přestupků v dopravě, nejvíc se týkalo parkování  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.