Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Opoziční Ano a Praha sobě se spojili, žádají svolání mimořádného zastupitelstva

Pražské opoziční ANO a Praha sobě žádají svolání mimořádného jednání zastupitelů. Na zasedání chtějí řešit společný podnik Nové Holešovice, financování nepedagogických pracovníků, financování dopravních staveb a audit městské firmy Operátor ICT. Vyplývá to z dopisu primátorovi Bohuslavu Svobodovi (ODS) podepsaného předsedy zastupitelských klubů Patrikem Nacherem (ANO) a Adamem Scheinherrem (Praha sobě). Žádost podepsalo 24 z 65 zastupitelů, když pro svolání zasedání je třeba podpis alespoň třetiny zastupitelů.

Důvodem podání žádosti je podle dopisu nedostatek informací poskytnutých vedením města opozici i Pražanům. Výše uvedená témata je podle opozice nutné veřejně projednat a vyhnout se tím řadě spekulací, které podle ní vznikají.

Chceme se konstruktivně bavit o problémech, které Prahu trápí. Hádky současné koalice bohužel zatím žádný výsledek nepřinesly, žádáme proto o svolání mimořádného zastupitelstva. Většinu těchto bodů jsme již chtěli zařadit na řádném jednání pražského zastupitelstva v březnu, ale koalice se o nich odmítla bavit," sdělil Scheinherr.

Opoziční zastupitelé chtějí řešit společný podnik Nové Holešovice, který založil dopravní podnik s firmami Karlín Group a CPI Property Group k rozvoji stanice metra Nádraží Holešovice a jejího okolí. O osudu podniku v pondělí již poněkolikáté jednali pražští radní, kteří se ale stále neshodli na dalším postupu. Někteří členové rady chtějí, aby dopravní podnik z podniku odstoupil, a další jsou proti.

Budoucnost nepedagogických pracovníků zastupitelé projednávali již letos v únoru, kdy se usnesli, že vedení Prahy musí jednat s vládou, aby zvýšila příspěvek na nepedagogické pracovníky škol minimálně na úroveň předchozího roku. Na základě rozhodnutí ministerstva školství přesunout náklady na zřizovatele přijde letos Praha v meziročním srovnání o zhruba 480 milionů korun.

Posledními tématy je financování dopravních staveb a audit městské firmy Operátor ICT, která má na starosti například IT projekty pro město. „Zejména první tři témata jsou dlouhodobé problémy a Nové Holešovice se už staly kauzou, kdy (náměstek primátora) Zdeněk Hřib (Piráti) otočil o 180 stupňů. A my chceme vědět, jak se k tomu město postaví a kdo by platil případnou škodu. Témata jsou tak závažná, že si zaslouží samostatné projednání na zastupitelstvu," řekl Nacher.

Opozice žádala projednání některých z témat již na minulých zasedáních, avšak neúspěšně. „Budeme se snažit, aby byl schválen program a my vše prodiskutovali. Osobně odmítnu přistoupit na to, aby nám odpovídali v rámci projednávání programu, k tomu diskuse o programu neslouží," dodal Nacher.

Hnutí ANO skončilo v Praze v komunálních volbách v roce 2022 na druhém místě se ziskem 19,33 procenta hlasů, což představuje 14 mandátů v 65členném zastupitelstvu. Praha sobě byla čtvrtá se ziskem 14,72 procenta, tedy s 11 mandáty. Volby vyhrála koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), která vládne společně s Piráty a STAN a má v zastupitelstvu většinu 36 hlasů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Horňák

Štítky ANO, Praha, Praha sobě, zastupitelstvo, opozice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aneta Jirásková

Tahle koalice bude dál mlžit, možná doslova lhát. Přijatelně nic nevysvětlí.

Pátek, 3. května 2024, 09:54Odpovědět

Anett Lukášková

Do této doby výsledek nulový zkreslování faktů,žádné rekevantni zprávy občanovi když něco vypustí tak jen lži a tohle řídí starý pán,který většinu prospí!!

Pátek, 3. května 2024, 09:45Odpovědět

Opoziční Ano a Praha sobě se spojili, žádají svolání mimořádného zastupitelstva  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.