Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pražské letiště rozšířilo nabídku letních destinací. Mírně také zvedá letištní poplatky

Během letní sezóny budou lidé moci cestovat z Letiště Václava Havla do 167 destinací, letiště čeká, že za celý rok odbaví šestnáct milionů cestujících. Zvýší i frekvenci letů na víc než třiceti trasách. K tomu ale zvedá letištní poplatky, cestující místo 659 nově zaplatí 697 korun.

Nově se lidé z pražského letiště dostanou přímými lety do Astany, Brindisi, Dubaje World Central, East Midlands, Florencie, Izmir Kišiněva, La Palmy, Ponta Delgady,Poznaňe, Tallinnu,Taškentu a Verony. Celkem to v letní sezoně, která začíná 31. března, bude 167 míst. Je to skoro devadesát procent nabídky roku 2019.

„Prioritou dalšího rozvoje leteckých spojení nadále zůstávají dálkové linky do Asie a Severní Ameriky. Konkrétně jednáme s dopravci o pravidelných spojeních s Hanojí, Pekingem, Dillí, Bangkokem nebo New Yorkem. Všechny tyto destinace mají svůj obchodní potenciál nejen v případě příjezdového cestovního ruchu, ale jsou zajímavé i z pohledu dovolenkového segmentu, přepravy zboží a poptávky obchodní klientely,“ uvedl v tiskové zprávě Jiří Pos, předseda představenstva Letiště Praha.

Zvýšení frekvencí letů se týká například Londýna, kam se bude létat až 93krát týdně, Antalye, která bude mít 59 spojení týdne či do Paříže, kam směřovat bude 57 letů.

„Do Amsterdamu dopravci vypraví až 54 letů a do Milána čtyřicet týdenních spojů. Vyšší počet spojení ale bude také na přímých linkách do destinací jako jsou Barcelona, Oslo, Marseille nebo Kodaň,“ dodala mluvčí letiště Klára Divíšková.

Budoucnost vidí vedení letiště slibně, ke konci roku 2025 nebo začátkem roku 2026 by se mohlo vrátit k předcovidovým číslům.

„Předpokládáme, že za celý rok odbavíme přes 16 milionu cestujících. Nicméně nám kvůli válce na Ukrajině stále chybí přes jeden a půl milionu cestujících a šestnáct destinací konkrétně z Ruské federace, Ukrajiny a Běloruska. Ty aktuálně nejsou provozované. Po jejich odečtení jsme prakticky na 100 procentech roku 2019,“ informoval Jiří Vyskoč, ředitel Rozvoje leteckého obchodu.

Na letišti bude fungovat i několik nových dopravců. Společnost Qanot Sharq Airlines bude létat do Taškentu, SCAT Airlines do Astany, aerolinka FlyOne do Kišiněva, Arkia do Tel Avivu a KM Malta na Maltu.

Kvůli růstu cen energií a dalších nákladů letiště zvyšuje poplatek za odlétajícího cestujícího. Ti zaplatí o 5,8 procenta víc, místo 659 korun to bude 697.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Letiště Praha

Štítky Letiště Praha, destinace, letní sezóna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské letiště rozšířilo nabídku letních destinací. Mírně také zvedá letištní poplatky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.