Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Internet v příměstských vlacích posílí, České dráhy mění routery za výkonnější

Cestující, kteří využívají patrové vlaky Pražské integrované dopravy, se ve dvanácti z nich dočkají lepšího internetového připojení. České dráhy v nich nechají vyměnit zastaralé routery za moderní. Rychlost internetu bude až 5,5 GB za sekundu.

„Wi-Fi jsme zavedli ve vlacích už před delší dobou, a tak je původní technologie už v mnoha ohledech přežitá. Proto jsme se rozhodli provést výměnu za moderní, výkonná zařízení, která posílí Wi-Fi a připojení k internetu především v dálkových vlacích. Nová technologie bude fungovat i s podporou 5G sítí, což zaručuje skutečně významné zvýšení kvality,“ uvedl v tiskové zprávě Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

Celkem vymění technogii ve 195 vozidlech, z toho je 131 rychlíkových vozů, 3 řídicí vozy, 12 patrových vozů Pražské integrované dopravy a o 49 vozů v 7 jednotkách railjet.

Routery využijí veřejné datové frekvence od 700 po 2600 MHz a všechny dostupné sítě. „To znamená, že palubní Wi-Fi ve vlaku bude komunikovat vždy se základovou stanicí toho operátora, který v místě jízdy nabídne nejkvalitnější mobilní datový signál. Technologie bude schopná využívat i sítě v 5G úrovni,“ vysvětlil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

„Maximální rychlost připojení nových routerů až 5,5 Gbps vysoce přesahuje momentální možnosti pozemní infrastruktury, takže nehrozí, že by routery rychle zastaraly. K cestujícím se bude internet šířit na frekvencích 2,4 i 5 GHz skrze standard Wi-Fi 5 s možností budoucího vylepšení na Wi-Fi 6,“ upřesnil Jan Hobza, předseda představenstva společnosti ČD – Telematika. Tato společnost staré zařízení odstraní a namontuje nové, zpracuje dokumentaci obnovy, schválí změny a zaškolí personál. Na 60 měsí také zajistí servis.

Tato technologie bude připravena pro vlaky jezdící Slovenskem, Rakouskem, Německem i Maďarskem.


 


 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto České dráhy

Štítky České dráhy, internet, router, výměna, Telematika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Internet v příměstských vlacích posílí, České dráhy mění routery za výkonnější  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.