Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Celý Pražský okruh by mohl být hotový za osm let

Motoristé by se mohli dočkat severní části Pražského okruhu a tím i dostavby celého okruhu v letech 2031 a 2032. Oznámil to generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl. Cílem ředitelství je začít stavět severní část v letech 2027 až 2028. Uvedl ale, že je to podmíněno zvládnutím úředních procedur a případných soudních rozhodnutí. Stavba Pražského okruhu je rozdělena na 11 úseků, zprovozněných je zatím sedm.

„Náš cíl je zhruba v tuto chvíli v letech 2027 – 2028 začít severní část Pražského okruhu stavět. Jelikož to bude velmi náročná stavba, tak musíme počítat tři čtyři roky na výstavbu, takže někdy kolem roku 2031 2032 by se občané České republiky měli dočkat i severní části Pražského okruhu a dostavby Pražského okruhu jako celku," popsal Mátl v diskusním pořadu TV Nova Za pět minut dvanáct.

Pražský okruh čeká na dokončení už čtyřicet let. Většina z něj stále chybí

Česká dálniční síť co do rozsahu i kvality velmi zaostává za vyspělou Evropou a přes mnohá prohlášení politiků v posledních desetiletích se rozrůstá velmi pomalu. Zemi mimo jiné stále chybí dálniční spojení se sousedním Rakouskem či okruh Prahy....

Projekt severní části nyní prochází procesem posuzování vlivů na životní prostředí, tzv. EIA. Mátl očekává, že ještě letos obdrží kladné stanovisko. „A my začneme zpracovávat stavební dokumentaci v tuto chvíli už podle nového stavebního zákona, to znamená dokumentaci rovnou pro stavební povolení, neboli pro sloučené rozhodnutí. To znamená vynecháváme proces územního rozhodnutí, jdeme jedním procesem, pravděpodobně jedněmi námitkami, jedním odvoláním a jedním soudním procesem. Pokud toto zvládneme a ty soudy vyhrajeme, tak jsem přesvědčen, že jsme schopni zhruba do těch tří čtyř let začít s výstavbou severní části Pražského okruhu," řekl.

Ředitelství silnic a dálnic vykoupilo přes 85 procent pozemků na úsek Pražského okruhu od Běchovic

Ředitelství silnic a dálnic vykoupilo přes 85 procent pozemků na výstavbu úseku Pražského okruhu mezi Běchovicemi a dálnicí D1. Stavební povolení očekává ještě v tomto roce, zahájit výstavbu by mělo do konce příštího roku. Zásah stavby do přírody...

Kromě jihovýchodního úseku mezi Běchovicemi a D1 chybí právě tři úseky v severní části mezi Ruzyní, Suchdolem, Březiněvsí a Satalicemi. Na jihovýchodní úsek mezi Běchovicemi a D1 vypsalo ŘSD tendr loni v prosinci. Vítěz by měl být znám letos na podzim.

Vnější okruh kolem Prahy má po dokončení měřit asi 83 kilometrů. Naposledy se okruh řidičům rozšířil v roce 2010, kdy byl zprovozněn úsek od D1 k D5. První úsek se otevřel zhruba před 40 lety, a to 20. září 1983.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Pražský okruh, stavba, silnice, Praha, Ředitelství silnici a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oldřich Steiner

To je ale fofr za skoro padesát let postavit pár desítek kilometrů no raději by o tom neměli psát !!!

Středa, 31. ledna 2024, 13:40Odpovědět

Celý Pražský okruh by mohl být hotový za osm let  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.