Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Stávka německých strojvedoucích omezila spoje na trase z Česka do Mnichova

V sousedním Německu vrcholí stávka strojvedoucích na drahách Deutsche Bahn. Osobní vlaková doprava je v Německu ochromena a jezdí tam zhruba pětina vlaků. Celá akce nespokojených pracovníků ale doléhá i na spoje z Česka, zejména na vlaky EuroCity, které jezdí z Prahy přes Plzeň do Německa.

„V Německu vyhlásil odborový svaz strojvedoucích stávku, která bude trvat do 12. ledna 18:00 hod. V této době budou platit omezení u vlaků linky EC Praha - Berlin / Hamburg /Kiel / Flensburg, vlaků linky Cheb - Marktredwitz a vlaků linky Praha - Mnichov. Noční vlaky budou omezeny pravděpodobně v noci z 11. na 12. ledna 2024,“ informovaly České dráhy na svém webu.

Až do pátečních večerních hodin tak nepojedou mezinárodní expresy na trase Domažlice – Mnichov. Z chodské metropole na Plzeň a Prahu jezdí vlaky bez omezení. „V úseku Domažlice - Regensburg - München Hbf. tyto vlaky nejedou, náhradní doprava není zajištěna,“ upozorňuje domažlická radnice na svých sociálních sítích. Vlaky podle nich nejedou ani v opačném směru.

Stávku za vyšší mzdy a kratší pracovní dobu zahájili jako první strojvedoucí nákladních vlaků. O den později se k nim přidali i jejich kolegové z osobní dopravy. Šéf odborů Claus Weselsky nicméně varoval, že páteční ukončení stávky rozhodně neznamená konec protestů. Po krátké přestávce strojvedoucí opět práce zastaví.

Odbory německých strojvedoucích požadují snížení počtu pracovních hodin z 38 na 35 týdně pro pracovníky ve směnném provozu, zvýšení měsíční mzdy o 555 eur, zedy zhruba 13 650 korun a také jednorázovou kompenzaci 3000 eur kvůli inflaci. Železnice nabízí flexibilní počet pracovních hodin, ale odmítá zachování plné mzdy při snížení pracovní doby.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto České dráhy

Štítky stávka strojvedoucích, doprava, železniční doprava, náhradní spoje, Mnichov, Domažlice, Eurocity

Stávka německých strojvedoucích omezila spoje na trase z Česka do Mnichova  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.