Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Tunel pod Vítkovem otevřel před sedmdesáti lety. Skrývá i prostory pro uložení mrtvol

Tunel vedoucí pod pražským vrchem Vítkov byl otevřen 21. prosince 1953. Více než 300 metrů dlouhá spojnice mezi Žižkovem a Karlínem měla v dobách studené války sloužit i jako bezpečnostní kryt.

Žižkovský nebo též Karlínský tunel nebyl ražen vodorovně. Při cestě z Karlína je třeba vystoupat výškový rozdíl skoro 29 metrů, přičemž průměrné stoupání činí nezanedbatelných 8,1 procenta.

Během cesty vykachlíkovaným tubusem míjejí chodci několik plechových dveří. Jedná se o vchod do rozsáhlého podzemního krytu, který měl v případě nouze zajistit podmínky k přežití po dobu až 72 hodin. Byl proto vybaven vlastní zásobárnou vody, ventilací vzduchu, zdrojem elektřiny či prostorami pro uložení mrtvol. Projekt tunelu dokonce počítal s tím, že v případě jaderné války by se obě strany tunelu uzavřely mohutnými vraty, čímž by vznikl prostor schopný nouzově pojmout až 1250 osob.

Letos v lednu byla tato zkratka mezi Žižkovem a Karlínem uzavřena kvůli opravě jižního tunelového portálu při rekonstrukci Tachovského náměstí.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky stavby, doprava, tunel, Praha, Vítkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tunel pod Vítkovem otevřel před sedmdesáti lety. Skrývá i prostory pro uložení mrtvol  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.