Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

VIDEO: Třicítkáři jsou zpět v akci. Vyrazili po chodníku a chystají soud

Spolek aktivistů Poslední generace se dnes vypravil na první poprázdninový pochod za humanizaci magistrály a dodržení klimatického závazku Prahy. Vzhledem k nevoli, kterou k pochodu vyjádřil magistrát v čele s primátorem Prahy Bohuslavem Svobodou (ODS), však aktivisté nepochodovali v silnici, ale šli po chodníku. Aktivisté se ve věci obrátili na soud a jejich cílem je, aby mohli opět pořádat pochody v silnici mezi auty.

Magistrát aktivistům pochod v silnici zakázal

Když aktivisté oznámili záměr uspořádat dnešní pochod za humanizaci magistrály a dodržení klimatického závazku Prahy, zástupci pražského magistrátu se rozhodli, že jim pochod v silnici neumožní.

„Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého,“ napsali na svůj profil na platformě X zástupci Spolu pro Prahu a doplnili, že primátor Prahy Bohuslav Svoboda rozhodl o tom, že demonstrace aktivistů ze spolku Poslední generace budou přesunuty na „bezpečnější trasu“. Magistrát tak změnil trasu a požaduje, aby aktivisté šli po chodníku.

Podle aktivistů jde o efektivní znemožnění účelu shromáždění, čímž je poukázání na nutnost zklidnění dopravy a humanizace magistrály. „Rozhodli jsme se situaci řešit přes soud, protože my i náš právník považujeme postup magistrátu za protiprávní,“ popsala naší redakci mluvčí aktivistů Veronika Holcnerová.

Pochod v původní formě, tedy v silnici a mezi auty, však aktivisté dál chtějí realizovat. „Co se týká realizace pochodu v původní formě, tak počkáme na výsledek soudu. Právníci dali dohromady žalobu,“ uvedla Holcnerová.

Aktivisté chtějí úpravy magistrály i upozornit na vysokou intenzitu provozu

Aktivisté se dnes sešli před budovou Elektrických podniků v Bubenské ulici v Holešovicích a po chodníku vyrazili na pochod k Národnímu muzeu. „Pochodem upozorníme na dlouhodobě neřešenou situaci na pražské magistrále, jejíž humanizaci politici slibují už přes třicet let, ale stále neudělali víc než pár kosmetických změn. Požadujeme dokončení humanizace magistrály minimálně v rozsahu popsaném v Otevřeném dopise Zastupitelstvu HMP ze dne 23. dubna 2019 zaslaném osmi občanskými sdruženími,“ popsali aktivisté na facebookové stránce události.

Mezi opatřeními, o jejichž zavedení aktivisté usilují, jsou především instalace světelných závor ve směru do centra, realizace chybějících přechodů pro chodce a doplnění cyklopruhů v úseku mezi Vltavskou a Pankrácí.

„Pochodem však chceme zároveň upozornit na neudržitelně vysokou intenzitu provozu, kterou nelze v historickém jádru centra obhájit a která omezuje obyvatele města a ohrožuje jejich zdraví,“ doplnili.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky aktivisté, doprava, blokáda, rychlost, 30 km/h, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Sekera

Když by na ně podal každý řidič trestní oznámení a chtěl odškodnění tak by soud měl co dělat a ti 30kovy idiiioti by se nestačili divit až by platili jak mourovati. Fotek a videí je dost ,takže by neměli šanci uniknout trestu.

Středa, 13. září 2023, 10:01Odpovědět

Ev Ik

Tam bylo více novinářů a policajtů (počítám tam i antikonfliktní tým), než těch magorů, co chtějí "humanizovat" páteřní komunikaci v Praze. Toho jejich guru prý v Německu zašili, tak jim asi neměl kdo zaplatit za účast. Cyklopruhy po Praze je jedna velká komedie. Např. na nově zrekonstruovaných úsecích u Holešovické tržnice nebo v Chotkových sadech, to je jen "jako pruh" a pro cyklisty spíše nebezpečné neb auto se tam vedle nich nevejde. A pokud je cyklopruh, tak auto nemusí cyklistu objíždět nějak extra. To vymyslel magor typu Čičinský a spol. asi.

Středa, 13. září 2023, 07:00Odpovědět

VIDEO: Třicítkáři jsou zpět v akci. Vyrazili po chodníku a chystají soud  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.