Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Umělecké betonové plastiky na pražském Barrandovském mostě se dočkají obnovy

Umělecké betonové plastiky na pražském Barrandovském mostě se dočkají obnovy. Technická správa komunikací s ní začne, až dokončí kompletní rekonstrukci mostu. Rekonstrukce mostu je plánována na čtyři roky a započala loni. Autorem děl, která vznikla v letech 1989 a 1990, je sochař Josef Klimeš.

„Sanační práce, které na to chystáme, tak budou probíhat až po skončení rekonstrukce Barrandovského mostu. Komunikujeme se zástupkyní autora těchto objektů. Prvky chce v budoucnu do své péče převzít Galerie hlavního města Prahy," řekl ředitel Technické správy komunikací Josef Sinčák.

Kolik bude oprava obřích plastik stát, Sinčák neuvedl. 

Oprava mostu je rozdělena na čtyři etapy a trvá vždy část roku. Letos začala v polovině května a potrvá do konce prázdnin. V následujících dvou letech pak budou silničáři pracovat na opravě severní části soumostí ve směru z Braníku na Smíchov.

Plastika s názvem Rovnováha stojí na předmostí na branické straně. Její rozpětí je 15 metrů a vysoká je šest metrů. Původně zde byla plánována socha komunistického prezidenta Antonína Zápotockého, jehož jméno most původně nesl. Z toho nakonec sešlo a na most se dostala Klimešova díla. Na levém břehu jsou pak dvě plastiky ve tvaru misek, které zastřešují schodiště.

Barrandovský most z roku 1983 je součástí městského okruhu. Denně ho přejede na 140 tisíc aut, což z něj dělá nejvytíženější komunikaci v Praze. Rekonstrukce stavby je rozložena do několika let a vždy trvá jen část roku. Celkem vyjdou práce za celé období na 594,5 milionu korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Technická správa komunikací

Štítky Barrandovský most, oprava, rekonstrukce, plastiky, beton, Technická správa komunikací

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Umělecké betonové plastiky na pražském Barrandovském mostě se dočkají obnovy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.