Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Třicítkáři dnes blokovali dopravu v Praze dvěma pochody

, aktualizováno 24. května 2023, 19:40

Aktivisté z hnutí Poslední generace se dnes večer vydali na už čtrnáctý protest za zklidnění pražské dopravy a snížení rychlostního limitu na 30 kilometrů v hodině. Tentokrát měli v plánu jít hned třemi pochody, které vycházely z Vltavské, z Flory na Žižkově a z Vyšehradu. Kvůli technickým problémům se ale protestující z Vyšehradu na poslední chvíli přidali k průvodu z Vltavské. Cíl obou průvodů byl v Čelakovského sadech vedle Národního muzea.

Aktivisté dnes plánovali tři pochody najednou

Několik desítek aktivistů, kteří usilují o snížení rychlostního limitu v Praze na 30 kilometrů v hodině, se dnes v podvečer sešlo na třech místech v Praze. Dopravu blokovali ve dvou pochodech, z nichž každý měl své téma.

Hlavním průvodem byl ten, který vyrazil z místa před budovou Elektrických podniků u stanice metra Vltavská. Za cyklostezky a pruhy šli lidé, kteří se sešli před Olšanskými hřbitovy na Žižkově. Skupina, která vycházela z Vyšehradu, pochodem bojovala za bezpečnou Prahu pro děti. Komplikace s dohlížející policií nakonec Vyšehradská skupina vyřešila tak, že se přesunula na Vltavskou. Průvod zhruba 120 lidí vyrazil kvůli čekání zhruba o 20 minut později než bylo původě v plánu. Všechny skupiny měly sraz v Čelakovského sadech vedle budovy Národního muzea.

Jak zastavit protesty třicítkářů? Praha nechá prověřit zákonné možnosti

Praha nechá prověřit, zda by bylo možné prostřednictvím zákonodárné iniciativy zamezit blokování dopravy na dopravních tepnách při protestech či jiných shromážděních. Radě města to doporučil dopravní výbor zastupitelstva. Otázku město řeší v...

Aktivisté opět vyrazili na pochod mezi auty. Odpůrce je z mostu polil tekutinou

Dnes po šesté hodině večerní vyrazili aktivisté z hnutí Poslední generace na už třináctý pochod silnicí za zklidnění pražské dopravy a snížení rychlostního limitu na 30 kilometrů v hodině. Aktivisté před pochodem informovali, že by průvod měl být...

Protesty budou podle aktivistů pokračovat, dokud nenastanou změny

Cílem aktivistů je dosáhnout snížení rychlostního limitu na 30 kilometrů v hodině. Argumentují například tím, že pražští politici před volbami slibovali bezpečnější a klidnější ulice. „Omezení intenzity automobilové dopravy je nutné i pro dodržení klimatického závazku. Politici to vědí, ale přes všechny sliby pro to nic nedělají. Naopak, plánují další předražené stavby dálnic a tunelů, které do Prahy přivedou ještě víc aut,“ napsal jeden z organizátorů pochodů Michal Pech v prohlášení pro novináře.

„Praha není nafukovací. Pojďme jim ukázat, že mají jednat v zájmu všech obyvatel. Ne v zájmu výrobců aut a pro své pohodlí. Když politici selhávají, je čas probudit občanskou společnost,“ doplnil Michal Pech.

Skupina Poslední generace chce v protestech pokračovat, dokud nenastanou změny. „Jsme optimističtí. Kampaň je úspěšná. Roste počet účastníků, přidávají se k nám další spolky a hnutí a zahajujeme jednání s pražskými politiky. Věřím, že dosáhneme svého a z Prahy se stane město pro lidi, ne jen pro auta,” uvedl už dřív Pech.

POLITICKÁ KORIDA: Mají mít aktivisté možnost blokovat dopravu v Praze?

V posledních týdnech dopravu v Praze blokují aktivisté, kteří požadují zavedení rychlostního limitu ve městě ve výši třicet kilometrů v hodině. Zástupci vedení Prahy se s aktivisty sešli a primátor Bohuslav Svoboda (ODS) je vyzval k ukončení...

Odsuďte je a řekněte, že jsou to teroristé, píší Svobodní primátorovi kvůli aktivistům

Aktivisté z iniciativy Poslední generace od začátku března zatím jedenáctkrát uspořádali pochod silnicí, aby upozornili na to, že si přejí snížení rychlostního limitu v Praze na 30 kilometrů v hodině. Zástupci vedení Prahy se s aktivisty sešli a...

Třicítka ve městě rozděluje i zastupitele

Zavedení rychlostního limitu rozděluje i zastupitele. „Říct, že po celé Praze zavedeme třicítku, je za mě aktivistický nesmysl,“ uvedl pro Pražskou Drbnu předseda zastupitelského klubu ANO Patrik Nacher.

„Zóna 30 má v rezidenčních oblastech řadu přínosů. To ví dobře v Paříži i v Rybitví. V Paříži platí na 60 procentech území. V Praze 7 máme třicítku mimo hlavní komunikace od roku 2017. Více jak pět let to funguje a veškerá zkušenost říká, že jde o pozitivní opatření, které prospívá všem: chodcům, cyklistům i řidičům, protože zůstane před prechody více místa pro parkování,“ uvedl k případnému zavedení limitu opoziční zastupitel Jan Čižinský (Praha Sobě).

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Josefína Báčová

Štítky aktivisté, doprava, blokáda, rychlost, 30 km/h, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Čižinský je z ,,hnízda". Spojte se s mírovými aktivisty, podepište petici Voda je život, vodu chce mafie také zdražit.

Pondělí, 29. května 2023, 12:20Odpovědět

Josef Englic

"...Protesty aktivistů jsou podle něj krátké a nijak zásadně dopravu neblokují..." Blokování dopravy se posuzuje podle nějakého časového limitu?

Čtvrtek, 25. května 2023, 09:25Odpovědět

Ev Ik

Tak je vidět, že když nemají za prdelí policajty, tak to vzdají. Tudy na ně. A ten blud Čižinského opakovaný v každém článku o těchto pomatencích? Pan Čižinský na Praze 7 evidentně dlouho nebyl.

Čtvrtek, 25. května 2023, 08:59Odpovědět

Třicítkáři dnes blokovali dopravu v Praze dvěma pochody  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.