Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Dodávka trolejbusů pro Prahu má zpoždění, na vině je čipová krize a válka na Ukrajině

Na jízdu v nových kloubových trolejbusech z Palmovky do Miškovic si cestující ještě pár měsíců počkají. Firma, která je vyrábí, totiž oznámila, že má kvůli nedostatku čipů a válce na Ukrajině komplikace s dodávkami elektrotechnických součástek. Pražský dopravní podnik měl vozy získat 16. dubna, teď za každý den prodlení dostane desetinu procenta z ceny trolejbusu.

Smlouvu na patnáct kloubových trolejbusů SOR TNS 18 podepsal dopravní podnik s firmou SOR Libchavy 16. února minulého roku a vozy měl dostat za čtrnáct měsíců, tedy 16. dubna. Fungovat mají na lince 58 z Palmovky přes Čakovice do Miškovic.

Trať už dopravní podnik dokončil a testoval loni v prosinci, čekalo se jen na trolejbusy za 220 milionů korun. Jenže nedostatek čipů a válka na Ukrajině plány zkazili. „V případě elektrické části trolejbusu musel subdodavatel, společnost Cegelec, v důsledku působení těchto nepředvídatelných dopadů přistoupit v rámci vývoje k úpravě návrhu klíčových částí elektrické výzbroje, což vedlo k výraznému skluzu. Poslední součástky, u nichž se musel náš partner potýkat s jednostranným prodloužením dodacích lhůt o několik měsíců, byly doručeny začátkem letošního roku,“ vysvětlil v tiskové zprávě Filip Murgaš, jednatel a obchodní ředitel SOR Libchavy. Dodal, že první vozidlo by se na trati mohlo testovat letos v červenci.

„Chápeme, že komplikace s finalizací vozidel je způsobena na nižších úrovních subdodavatelského řetězce, nikoliv přímo v závodě SOR Libchavy, na druhé straně my musíme postupovat s péčí řádného hospodáře a uplatňovat všechna smluvní ujednání včetně smluvních pokut,“ uvedl Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

Dopravní podnik za první den zpoždění získá půl procenta z ceny každého trolejbusu bez DPH a poté desetinu procenta za každý další den. Podle Witowského se dodávka zpozdí minimálně o několik měsíců.

Na lince tak zůstanou sloužit starší kloubové autobusy, které už podnik plánoval vyřadit.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SOR Libchavy

Štítky dopravní podnik, trolejbusy, zpoždění, SOR Libchavy, válka, Ukrajina, čipy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dodávka trolejbusů pro Prahu má zpoždění, na vině je čipová krize a válka na Ukrajině  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.