Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Praze se stalo méně nehod než před rokem. Zvýšil se však počet trestných činů

V hlavním městě se v loňském roce stalo 21 458 dopravních nehod, což je zhruba o šest procent méně než rok před tím. Zemřelo při nich 20 lidí, meziročně o 11 méně. Na jednání magistrátního výboru pro bezpečnost to uvedl ředitel pražských policistů Tomáš Lerch. Počet trestných činů se ve městě zvýšil zhruba o pět procent. Policii tíží nedostatek lidí, podle ředitele by Praze mohly pomoci ostatní kraje, především moravské.

Těžkých zranění bylo 114, lehkých 1958

Meziročně poklesl také počet zranění při dopravních nehodách, těch těžkých bylo 114 a lehkých 1958. Rok před tím byla čísla o 68, respektive 207 vyšší. „Pokles je zejména u chodců. Naopak jsme zaznamenali mírný nárůst u cyklistů, ale celkový pokles je poměrně výrazný," uvedl Lerch. Ve 430 případech byl některý z účastníků nehody pod vlivem alkoholu a ve 31 případech drog.

Pokud jde o kriminalitu v Praze, celkem loni policie v metropoli řešila 48 863 trestných činů, což je meziročně o 4,8 procenta více. Podle ředitele to kopíruje trend ve zbytku republiky. Objasněných trestných činů bylo 11 191. Nejvíce šlo o tradiční majetkovou kriminalitu, jako jsou krádeže a vloupání, kterých je nejvíce v centru města. Vzrostla však i násilná kriminalita - vražd se v Praze loni stalo celkem 22, to je o pět více než rok před tím. Objasněno jich zatím bylo 16.

Nedostatek strážníků

Jak republiková, tak městská policie v Praze dlouhodobě řeší problém s náborem nových lidí. Podle Lercha nyní pražské ředitelství jedná o tom, že by do metropole přicházeli policisté přijímaní v jiných krajích, kde je o práci u sboru větší zájem. Týkat by se to mělo především Moravy. „Samozřejmě musíme v souvislosti s tím řešit ubytovací kapacity," doplnil ředitel.

Celkem loni v Česku počet dopravních nehod stoupl téměř o 3000 na 107 572. Zemřelo při nich 547 lidí, o 18 méně než v roce 2018. V celém Česku také vzrostla kriminalita - o 3,5 procenta na 199.221 trestných činů. Více trestných činů bylo evidováno ve všech krajích s výjimkou Libereckého a Zlínského.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nehody, kriminalita, doprava, Praha, trestný čin, dopravní nehoda, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze se stalo méně nehoda než před rokem. Zvýšil se však počet trestných činů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.