Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Nuselákem projelo historické metro. Stavba je v pořádku, ujistil Hřib

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS), jeho náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti), generální ředitel TSK Jozef Sinčák a generální ředitel pražského dopravního podniku Petr Witowski se dnes sešli u Nuselského mostu. Stavba dnes slaví padesát let ode dne, kdy byla zprovozněna. Zdeněk Hřib při této příležitosti ubezpečil přítomné novináře, že most je v pořádku a vzhledem k nedávné rekonstrukci nevyžaduje žádné zásahy.

Stavba století i most sebevrahů. Nuselák dnes slaví padesátiny

Po Nuselském mostě, jedné z klíčových dopravních staveb v Praze, projede denně kolem 160 tisíc aut a uvnitř něj 750 souprav metra, které převezou skoro 300 tisíc lidí. Most přes Nuselské údolí, který patří k nejvytíženějším v ČR, je kromě...

„Most je zcela v pořádku a nevyžaduje žádné okamžité zásahy,“ uvedl Hřib

Novináři dnes měli společně s vedením Prahy možnost projet se historickou soupravou metra, která vyrážela z depa v Kačerově a po lince C dojela do stanice Florenc, kde se otočila a zastavila ve stanici Vyšehrad. Jízda proběhla v rámci dnešního padesátého výročí zprovoznění Nuselského mostu, proto byl tunel během dnešní jízdy rozsvícený, ačkoliv při běžném provozu je v něm tma.

„Měli jsme možnost projet se historickou soupravou metra Nuselským mostem tam i zpět, takže jak jste měli možnost naznat, most je zcela v pořádku a nevyžaduje žádné okamžité zásahy, jeho rekonstrukce proběhla nedávno,“ uvedl na tiskové konferenci u mostu náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib. „Přeji Nuselskému mostu všechno nejlepší do další padesátky a ať nám slouží jak pro automobilovou dopravu, tak i pro dopravu metrem a ať se po něm dá stále chodit,“ dodal.

Nový pražský primátor vyzdvihl zejména technické řešení mostu. „Tvar mostu osobě považuji za nadčasový, a pokud je mi známo, novátorské bylo v mnoha ohledech i stavební a technické řešení, jež tehdy ve světě nemělo obdoby,“ uvedl Bohuslav Svoboda v tiskové zprávě. „To vše potvrzuje vpravdě světový rozměr a kvalitu českých hlav a rukou, zkrátka všech, kdo se na stavbě této mimořádné pražské dominanty a zároveň dopravní tepny podíleli.“

Nuselským mostem projede denně 672 vlaků

Generální ředitel TSK uvedl, že je pro něj výzvou podílet se na správě a údržbě mostu. „Je to klenot mezi pražskými mosty. Co se týká technické konstrukce, je to ojedinělá záležitost ve své době, která je dnes standardním řešením. Povrchová část mostu je na stupni dvě a vnitřní část je na stupni jedna, což je po padesáti letech skvělé vysvědčení a já věřím, že s oporou Prahy se nám podaří ho v tomto stavu držet dlouhodobě a bude sloužit jako reklama na symbiózu všech druhů dopravy,“ řekl přítomným novinářům Jozef Sinčák.

Současný generální ředitel dopravního podniku Petr Witowski uvedl, že Nuselský most je pro pražskou MHD dnes kapacitně nenahraditelný. „Neexistuje žádná alternativa, proto se těšíme na to, až v rámci výstavby metra D začneme stavět tu severní větev, která povede z Pankráce na náměstí Míru paralelně k trase C a vytvoří kapacitně stejnou alternativu. Úsek z Kačerova na Florenc, který jsme projeli v historické soupravě metra, je nejvytíženější,“ řekl.

Nuselským mostem projede denně 672 vlaků. „Kdybychom tuto kapacitu měli nahradit povrchovou dopravou, tak by po Nuselském mostě muselo denně projet asi šest a půl tisíce kloubových autobusů, což je nemyslitelné. Všichni jsme rádi, že Nuselský most byl navržen tak, aby v něm MHD mohla fungovat a doufáme, že nám bude všem ještě dlouho sloužit,“ uzavřel Petr Witowski.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky historie, metro, most, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Nuselákem projelo historické metro. Stavba je v pořádku, ujistil Hřib  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.