Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Padající omítka z nádraží Vyšehrad přerušila dopravu. Budoucnost objektu je stále nejistá

V sobotu večer musela být uzavřena silnice u bývalého nádraží Vyšehrad, z budovy totiž spadly další části omítky. Některé dopadly přímo do vozovky, na místě zasahovala městská policie, Technická správa komunikací i dopravní podnik. Nádražní budova je od šedesátých let nevyužívaná a chátrá, její osud stále není jasný.

Praha 2 chce situaci řešit hned v pondělí

„Vzhledem k tomu, že úlomky omítky dopadly i na vozovku, bylo rozhodnuto z bezpečnostních důvodů o okamžitém uzavření části vozovky. Konkrétně jde o úsek mezi oplocením objektu a tramvajovou zastávkou,“ napsala na Facebook Městská část Praha 2.

Městská část dále vyzvala k dodržování vyznačeného dopravního značení a upozornila, že jde o provizorní řešení. „Celou situaci budeme hned v pondělí řešit s příslušnými odbory (památkové péče a dopravy) Magistrátu hlavního města Prahy, s TSK a Dopravním podnikem hlavního města Prahy,“ stojí dále ve facebookovém příspěvku.

Budova chátrá od roku 1960

Nádraží v pražské čtvrti Vyšehrad fungovalo od roku 1872, samotná budova vznikla mezi lety 1904 a 1905 podle projektu Antonína Balšánka, spoluautora Obecního domu. V roce 1960 ale nádraží přestalo sloužit a od té doby kdysi impozantní secesní budova chátrá.

V roce 2000 byla budova spolu se strážním domkem a dřevěnou čekárnou prohlášena za památku. Ačkoliv bylo hned několik zájemců o koupi a rekonstrukci objektu, žádný záměr se nepodařilo uskutečnit. Dřevěná čekárna byla navíc v roce 2008 nelegálně zbourána.

Majitelem nádraží se v loňském roce stala kyperská společnost Miquelira Limited, která chtěla v září 2022 začít pracovat na opravách. Zatím se ale nic neděje a není jasné, jak to s nádražím bude dál.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 2

Štítky Vyšehrad, Dopravní podnik, TSK, Praha, nádraží, doprava, památka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Padající omítka z nádraží Vyšehrad přerušila dopravu. Budoucnost objektu je stále nejistá  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.