Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Kritizovanou jednotnou podobu pražských dopravních prostředků ocenili za design

Logo i vzhled autobusů, tramvají a vlaku Pražské integrované dopravy ocenili ve světové designové soutěži Red Dot Awards. Jednotný vizuál vybralo vedení města v soutěži před dvěma lety, opozice počin kritizovala za nesmyslné utrácení finančních prostředků.

Přibudou další tramvaje i vlaky

V nové provedení jezdí v Praze i Středočeském kraji 140 autobusů i elektrobusů, 6 tramvají a první vlaková jednotka CityElefant. Studio superlative.works, které design navrhlo, v soutěži Red Dot Awards zvítězilo v kategorii Korporátní design a identita.

„Po jednom z největších českých ocenění v soutěži Czech Grand Design se náš nový vizuální styl PID může pyšnit také jednou z nejprestižnějších světových cen Red Dot. To svědčí jak o kvalitě vítězného návrhu, tak i správnosti naší volby při výběru nové tváře Pražské integrované dopravy,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátora a radní pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha sobě).

„Do výroby jdou nové elektrické i motorové jednotky pro městské i příměstské vlakové linky, v novém kabátě budou všechny další modernizace pražských tramvají a také chystaná zakázka na zcela nové tramvaje. Čeká nás také mnoho nových pražských autobusů i trolejbusů. A novým designem jsou podmíněna i připravovaná výběrová řízení na všechny autobusové linky ve Středočeském kraji,“ dodal Scheinherr.

Zakázku řešil i antimonopolní úřad

Podle ředitele ROPIDu Petra Tomčíka se nový design využívá i v informačních materiálech, propagační tiskovinách nebo v komunikaci.

Soutěž na nový vzhled vozů i loga vypsal Ropid ve spolupráci s agenturou Czechdesign už před třemi lety na podzim. Porota z pěti účastníků vybrala vítězný návrh. Náklady na soutěž byly podle dokumentu do dvou milionů korun a byla neveřejná, Ropid oslovil uchazeče a následně z těch, kteří měli zájem, vybral pět účastníků.

Postup vedení města při výběru kritizovala například opoziční ODS, podle předsedkyně jejich klubu Alexandry Udženiji byl netransparentní. Antimonopolní úřad však potvrdil, že v podobných případech jde o běžný postup a neshledal důvod zakázku prošetřit. Plán kritizovali také koaliční Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN). „V době koronavirové krize mají být finanční prostředky využity smysluplněji ve prospěch obyvatel Prahy. Doba není tomuto nakloněna a tyto návrhy působí nevhodně, obzvláště ve chvíli, kdy naši koaliční partneři vedou také debatu o zdražování MHD a parkování v hlavním městě," uvedl tehdy předseda klubu Spojených sil Jiří Pospíšil.

Ohodnoť článek

Foto PID

Štítky PID, ocenění, design, Red Dot, dopravní prostředky, soutěž, Pražská integrovaná doprava, Praha, Adam Scheinherr, Středočeský kraj, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Elektrická jednotka 471, Jiří Pospíšil, Alexandra Udženija

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kritizovanou jednotnou podobu pražských dopravních prostředků ocenili za design  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.