FOTO: Česká jídla a tácy zůstávají. Slavná jídelna U Rozvařilů znovu otevřela

Do pátého patra obchodního domu Bílá labuť už zase můžete na oběd, legendární jídelna U Rozvařilů má znovu otevřeno. Drží se tradice a nabízí českou kuchyni. Bramboračku s hříbky koupíte za 45 korun, svíčkovou za 145 a guláš za 138.

Předchozí majitelé jídelnu zavřeli v říjnu roku 2024. Teď ji vlastní firma s názvem U Rozvařilů, která je spojena s Farmou Svatoslav.

Jak redakci Pražské Drbny sdělil provozní jídelny David Šotko, kuchyň zůstala stejná, rekonstrukcí prošel zbytek provozovny. Místo je tu pro dvě stovky lidí. Kdo se nevejde stolkům se židlemu, nají se ve stoje.

„Budeme držet tradici Rozvařilů, pojedeme staročeskou kuchyni, hotovky. Budeme se držet nízkých cen,“ popsal Šotko. Maso, ryby, zeleninu a další farmářské produkty dodává přímo majitel, Farma Svatoslav, a to je podle Šotka důvod toho, proč mohou ceny zůstat nízké. Co nepokryje domácí farma, seženou od jiných z Vysočiny.

Otevírají v devět hodin, zavírá se ve tři. První tři měsíce bude otevřeno jen ve všední dny, víkendy ale také plánují.

Do pátého patra se v Bílé labuti dostanete výtahem i po schodech. Ještě před vstupem do jídelny si můžete přečíst nabídku. Bramboračku měli v pondělí za 45, hovězí vývar za 40. Nechybí segedínský guláš knedlíkem za 135, hovězí je za 138. Výpečky se špenátem stojí 135, čtvrtka konfitované kachny se zelím a knedlíkem 165, smažený květák s bramborem 120. Podobně je na tom i sekaná se šťouchačkami a smažený sýr s hranolkami.

Ráno podávají i snídaně

Jako v každé správné jídelně si lidé vezmou tác a pak se posunují. Polévku si naberou sami, rohlík tuplák k ní je za 10 korun, krajíc chleba pivas za 5. Sami se obslouží i salátů a nápojů, hlavní jídla naloží kuchaři.

Zaplatí pak vše dohromady u kasy. Ráno jídelna nabízí snídaňové polévky, míchaná vejce, párky, a koláče, hotovky od půl 11.

Na designu si dal nový majitel záležet. Židle i stoly jsou barevně i typově sjednocené, nechybí velké logo v prvorepublikovém fontu na zdi a malá na miskách a talířích. Cílit bude jídelna podle Šotka na místní, i touto cestou chce pokračovat v tradici. Cizinci se ale bát nemusí, menu vytisknou i anglicky.

V plánu jsou další pobočky

Majitelé provozovny sotva otevřeli a už mají v plánu další pobočky. Po novém roce přibude druhá a během roku třetí.

Historie jídelny U Rozvařilů se datuje do dob první republiky, kdy fungovala jako bufet ve stejnojmenné pasáži v ulici Na Poříčí. V roce 2008 se pak podnik přestěhoval na druhou stranu ulice do Bílé labutě a stále fungoval.

V roce 2015 se ale tehdejší provozovatel zadlužil a podal na sebe návrh na konkurz. Jídelnu koupila firma Kappa Asset a vařilo se dál. Konec nastal až v roce 2024, kdy restauraci prodali.

Hodnocení článku

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky jídelna, Bílá labuť, U Rozvařilů, jídlo, otevření

Komentáře

Václav Jamek

Legendární jídelna U Rozvařilů nebyla v Bílé labuti ale přes ulici před ní.

Dnes, 16:17Odpovědět

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.