Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Prezident Zeman podepsal zvýšení schodku rozpočtu z 320 miliard na 500 miliard

Miloš Zeman dnes podepsal zvýšení schodku letošního státního rozpočtu z původních 320 miliard na 500 miliard koroun. Důvodem navýšení je hlavně promítnutí dopadů z daňového balíčku. Vláda také připravila návrh nového kompenzačního bonusu pro podnikatele a potřebuje i další výdaje na boj s pandemií koronaviru.

Letos čeká ministerstvo financí pokles daňových příjmů o 99,6 miliardy korun proti původně očekávanému výběru. Hlavní podíl na tom má schválený daňový balíček, který připraví státní rozpočet o 87,7 miliardy korun. Na druhou stranu by měky vzrůst příjmy rozpočtu z pojistného na sociální zabezpečení nebo z emisních povolenek.

Schodek je podle ekonomů neopodstatněný

Letos mají být celkové příjmy rozpočtu podle návrhu 1,39 bilionu korun a výdaje 1,89 bilionu korun. Příjmy by tak měly být proti schválenému rozpočtu nižší o 102,7 miliardy korun a výdaje vyšší o 77,3 miliardy korun.

Navrhovaný schodek 500 miliard je podle ekonomů neopodstatněný. Podle nich by současná situace ospravedlňovala schodek kolem 400 miliard korun. Podle předsedkyně Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové z tohoto týdne je konsolidace veřejných financí ještě víc v nedohlednu.

Kritika ze strany opozice

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) patří Česko k zemím s nejnižším zadlužením a nejvyššími ratingy. „Je naší povinností využít tohoto skvělého stavu a masivní podporu ekonomiky nevypínat,“ řekla při projednávání návrhu ve Sněmovně.

Zvýšení schodku kritizovala opozice, která vládě vyčítala například to, že se v dobách růstu nestarala o rezervy a že v době krize nepřichází s úsporami.

Výdaje ministerstva zdravotnictví se mají zvýšit o osm miliard, z toho sedm miliard je určeno na objednávky vakcín proti covidu-19. Půl miliardy korun by mělo dostat přidáno ministerstvo kultury, a to na provoz příspěvkových organizací. Ministerstvo práce by si mělo polepšit téměř o pět miliard. Suma je na zvýšené přídavky na děti, náhradní výživné od státu za neplatiče či veřejně prospěšné práce.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky Česko, Zeman, hospodářství, rozpočet, 2021, schodek rozpočtu, Miloš Zeman, státní rozpočet, pandemie covidu-19, Ministerstvo financí České republiky, Eva Zamrazilová, Národní rozpočtová rada, Alena Schillerová, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident Zeman podepsal zvýšení schodku rozpočtu z 320 miliard na 500 miliard  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.