Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Sociální centrum uspořádá v pondělí 15. února sbírku oděvů pro osoby bez domova. Nejvíce pomůže lyžařské oblečení

Ve spolupráci s pražskou městskou policií pořádá Centrum sociálních služeb Praha (CSSP) v pondělí 15. února mimořádnou sbírku oděvů, která má pomoci lidem bez domova. Těm v těchto mrazivých dnech hrozí umrznutí. Podle mluvčího CSSP Jiřího Wolfa je potřeba hlavně pánské teplé zimní oblečení a boty.

Chceme nejlépe lyžařské oblečení.

Chceme nejlépe lyžařské oblečení, jako lyžařské bundy, oteplovací kalhoty, teplé spodní prádlo, zimní obuv a podobně. To teď lidem bez domova pomůže nejvíc,“ řekl mluvčí CSSP Jiří Wolf. Nyní je podle něj nedostatek zvláště obutí a ošacení pro muže.

Oblečení lze donést v pondělí od 14 do 18 hodin na parkoviště na Letenské pláni

Zájemci mohou obuv a oděvy, které chtějí darovat, přinést v pondělí od 14:00 do 18:00 na parkoviště na Letenské pláni v Praze 7. Dary budou přijímat strážníci a pracovníci CSSP. Vybrané oblečení bude následující den roztříděné a poputuje potřebným. Lidem na ulici ho budou rozdávat terénní pracovníci, případně bude dáno k dispozici lidem, kteří využívají služeb nocleháren a azylových domů v Praze.

Více informací o sbírce se zájemci dozví na FACEBOOKOVÉ UDÁLOSTI.

Kvůli mrazu je posílen provoz nocleháren

V noclehárnách, azylových domech a na lodi Hermes je v zimních měsících zhruba 500 postelí, kde mohou osoby bez přístřeší přespat. Dalších 200 lidí je ubytováno na humanitárních hostelech, které Praha pronajala loni na jaře v souvislosti s epidemií covidu-19. Kvůli mrazům a plnící se kapacitě se v pondělí 8. února posílil provoz nocleháren a pro noční využítí se otevřela i některá denní centra, uvedl Martin Šimáček, ředitel CSSP, které je hlavním koordinátorem zimních služeb v hlavním městě. Na nich se podílejí ještě Naděje, Armáda spásy, Jako doma, Arcidiecézní charita a Farní charita. Kvůli plnícím se kapacitám a panujícím mrazům se dnes otevřela i nově zřízená noclehárna s kapacitou 78 lůžek v Holešovicích. Ta by podle vyjádření mluvčího pražského magistrátu Víta Hofmana měla být v provozu dva až tři týdny.

V Praze na ulici žije asi 4000 lidí

Podle Wolfa nyní žije na ulici v Praze zhruba 4000 osob. Podle něj se noclehu v sociálních zařízeních dostane jen části z nich. Mnozí o službu ani nemají zájem. „Velká část lidí bez domova do těchto zařízení nechce. Mají vybudované svoje přístřešky, svoje stany, které nechtějí opustit. Právě jim je nyní v mrazech nejvíce potřeba pomoci,“ dodal.

Do Česka nyní podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu proudí arktický vzduch ze severu. Páteční ráno bylo nejchladnější v letošní zimě. Teploty v Česku klesly většinou na minus deset až 15 stupňů Celsia. Silné mrazy mají trvat ještě nejméně týden.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, počasí, Praha, bezdomovci, sbírka, lidé bez domova, oblečení, Centrum sociálních služeb Praha, Jiří Wolf, bezdomovec, mráz, Letná, Česko, Vít Hofman, Armáda spásy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sociální centrum uspořádá v pondělí 15. února sbírku oděvů pro osoby bez domova. Nejvíce pomůže lyžařské oblečení  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.