Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pražský Suchdol se před 45 lety stal dějištěm nejhorší letecké nehody v Česku. Havárii nepřežilo 79 lidí

Nejhorší letecká nehoda na českém území se stala přesně před pětačtyřiceti lety, 30. října 1975 v pražské čtvrti Suchdol. Tehdy nepřežilo náraz jugoslávského dopravního letadla do Sedleckých skal pětasedmdesát československých turistů a čtyři členové posádky. Počet obětí přitom mohl ještě výrazně vzrůst, nebýt rychlého zásahu pražských záchranářů. Tragédii přežilo čtyřicet pasažérů a jedna letuška.

Z dovolené cestovalo 115 turistů

Na palubě stroje patřícího jugoslávské charterové společnosti Inex-Adria Aviopromet bylo 115 československých turistů, kteří se vraceli z dovolené v Jugoslávii. Let z prosluněného černohorského letoviska Tivat probíhal bez komplikací až k Praze, nad níž se za brzkého dopoledne držela hustá podzimní mlha. Přes špatnou viditelnost a s vědomím, že na ruzyňském letišti není momentálně v provozu přesný naváděcí systém, zahájila posádka přistávací manévr.

Místo havárie je součástí zahrádkářské kolonie i dnes. Tragickou událost připomíná od října 2015 malá tabule, která byla nainstalována poblíž křižovatky ulic Na Rybářce a Na Pasece.

Necelých devět kilometrů před prahem ranveje stroj DC-9 narazil do vrcholku Sedleckých skal, které u Suchdola vybíhají z údolí Vltavy. Letadlo pravděpodobně zavadilo podvozkem o zídku, pod ostrým úhlem dopadlo na zem a setrvačností urazilo ještě několik set metrů, během nichž se rozpadlo. Letoun dopadl do zahrádkářské kolonie, která v pošmourném říjnovém ránu zela prázdnotou, a nikoliv do nedaleké zástavby rodinných domků. Tragédie tak mohla být daleko horší. Trosky letadla byly rozsety na území dlouhém asi 360 metrů a širokém deset až 30 metrů. Poničeno bylo množství chatek a některé hořely.

Včasný zásah pražských záchranářů

Letoun havaroval zhruba v 9:20. Jen pár minut poté dostali pražští záchranáři první telefonické oznámení, ze kterého ale nebyla patrná závažnost případu. Když na místo dorazila první hlídka, naskytl se jí otřesný pohled na rozházené trosky, mezi nimiž se nacházeli těžce zranění a mrtví cestující. Vzhledem k rozsahu katastrofy byla uzavřena silnice z Prahy do Suchdola, po které se k místu nehody začaly sjíždět kolony hasičských i policejních aut a především sanitek.

Incident v Suchdole bývá občas zaměňován s další známou nehodou jugoslávského letadla v Československu. Na konci ledna 1972 spadlo nedaleko České Kamenice dopravní letadlo směřující z Kodaně do Záhřebu. Shodou okolností se jednalo o stejný typ stroje jako u Suchdola a nehodu rovněž přežila jedna letuška - Vesna Vulovičová. Havárii, při které přišlo o život 27 lidí, způsobil výbuch trhaviny ukryté v zavazadlovém prostoru.

Asi 20 minut od začátku zásahu byli všichni přeživší na cestě do pražských nemocnic. Právě rychlost záchranných prací zřejmě zabránila dalším ztrátám na životech. Zásah u suchdolské katastrofy se později stal námětem závěrečného dílu televizního seriálu Sanitka.

Příčina nehody - neznámá

Pro zjištění příčin havárie zřídil ministr dopravy zvláštní komisi. Její výsledky ale zůstaly utajeny. Průběh vyšetřování tak byl zahalen rouškou tajemství, což vytvářelo ideální živnou půdu pro různé spekulace. Na veřejnosti se tak objevily „zaručené informace“ o špatném technickém stavu letadla či o sklenkách alkoholu, které měly během letu putovat do pilotní kabiny. Nejpravděpodobnější příčinou se ale jeví nedodržení stanovené výšky letu v kombinaci se špatnou viditelností.

Pietní vzpomínka k výročí havárie

V pražském Suchdole se dnes uskutečnila pietní vzpomínka k 45. výročí havárie jugoslávského dopravního letadla na lince Tivat-Praha, při které zahynuly desítky obyvatel Československa. Akce se uskutečnila od 9:21 na křižovatce ulic Na Rybářce a Na Pasece a kvůli současné epidemiologické situaci se konala v komorním duchu. 

Kvůli současné situaci jsme akci neplánovali nijak velkou, uvidíme, kdo přijde. Vystoupím s krátkou řečí, položím květiny a poté promluví duchovní," řekl starosta Suchdola Petr Hejl (STAN) před začátkem pietní akce.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Polák, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons; Úřad pro civilní letectví

Štítky ČR, Srbsko, nehoda, letectví, Praha 6, Suchdol, havárie, Česko, dopravní letoun, Praha, Letiště Václava Havla, Jugoslávie, Československo, Vesna Vulovičová, Petr Hejl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražský Suchdol se před 45 lety stal dějištěm nejhorší letecké nehody v Česku. Havárii nepřežilo 79 lidí  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.