Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Devítka spouští inteligentní kamerový systém. Sám hlídá přestupky

Radnice Prahy 9 snižuje počet bezpečnostní kamer a přechází na chytrý systém. Ten sám dohlíží na přestupky a informuje o nich policisty. Městská část kamery umístila do oblastí, kde dochází k většímu výskytu přestupků a trestné činnosti.

Rizikové lokality

Nechceme si hrát na Velkého bratra a mít kameru na každém rohu, proto jsme nyní vsadili na inteligentní kamerový systém, který samostatně hlídá zadané přestupky a sám na ně preventivně upozorní nejbližší policejní hlídku. Naším cílem je mít menší počet kamer v ulicích, které ale přispějí k větší bezpečnosti,“ popsal v tiskové zprávě starosta Prahy 9 Tomáš Portlík projekt Praha 9-Numeri, který 28. března vstoupil do ostrého provozu a stál 2,5 milionu korun.

Kamery nechala devítka umístit do lokalit, které doporučila policie, a které v anketách a diskuzích zmínili sami obyvatelé městské části jako rizikové. Jsou instalovány ve Vysočanech v lokalitě u O2 areny a na Proseku v parku Přátelství a náměstíčkách v Jablonecké ulici.

Upozorní na přestupky

 „Automaticky umí sledovat dodržování nastavených pravidel v dopravě, třeba upozornit na průjezd zákazem vjezdu u škol, který může ohrožovat děti, jízdu v protisměru v jednosměrce, na vjezd vozidla do pěší zóny, parkování v rozporu se zákonem, které brání průjezdu vozidel integrovaného záchranného systému a podobně. Při zajišťování veřejného pořádku rychle upozorní na znečišťování veřejných prostranství, poškozování veřejně prospěšných zařízení i soukromého majetku, na odložené a zapomenuté věci,“ uvedl Pavel Pospíšek, zastupitel městské části.

V roce 2008 došlo v Praze 9 došlo k 3511 trestným činům, v roce 2020 jich bylo o 1596 méně. Počet trestných činů na devítce se tedy během dvanácti let snížil více než o polovinu.

Ohodnoť článek

Foto Praha 9

Štítky praha 9, kamery, bezpečnost, policie, inteligentní systém, Praha, videokamera, městská část, Vysočany, O₂ arena, Prosek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Devítka spouští inteligentní kamerový systém. Sám hlídá přestupky  |  Praha 9  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.