Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VÁNOCE NA DEVÍTCE: Vánoční domek jako z filmu Sám doma, živý betlém i kluziště

V adventním čase našim čtenářům představujeme, jak letos vypadají Vánoce v jednotlivých městských částech Prahy. Devátá městská část našeho hlavního města si pro své občany připravila slavnostní rozsvícení hned pěti vánočních stromů či bruslení na dvou kluzištích. Děti si letos mohou sváteční atmosféru užít plnými doušky také díky velkému vánočnímu domu, který se nachází v obchodním centru Černý Most.

Rozsvěcení stromů, dílnička pro děti i dobroty k jídlu

Praha 9 zahájila svátky již 27. listopadu za pomoci dílniček pro děti, kde si šikovné ratolesti mohly vyrobit vánoční ozdoby. Obyvatelé i návštěvníci této městské části se tentýž den dočkali také prvního rozsvícení vánočního stromu na zahradě U Brabců, kde vystoupil Žesťový soubor Gymnázia a Hudební školy hlavního města Prahy. Kromě tradičních vánočních akcí lidé mohli ochutnat i oblíbené zvěřinové speciality.

28. listopadu se konalo hned dvojité rozsvěcení stromů. Na nově ozdobený strom se lidé mohli podívat v parku Václavka na Střížkově i v parku Zahrádky ve Vysočanech, kde vystoupila kapela Nouzový východ či herecká skupina z Divadlo Gong.

Praha kupuje zboží ze zrušených trhů. Daruje ho zdravotníkům na JIP, seniorům a dětem

Praha schválila pomoc prodejcům, kteří měli prodávat na adventních a vánočních trzích v Praze a kteří využili nabídky k odkupu části sortimentu. Praha od trhovců nakoupí řemeslné výrobky za celkem 814 250 korun. Ze zboží vzniknou balíčky, které...

U radnice ve Vysočanech městská část rozsvítila další vánoční stromek 29. listopadu, přičemž sváteční atmosféru navodily hlasy zpěvaček z ženského pěveckého sboru Cantoria Praha. Park Přátelství na Proseku se vlastního slavnostního rozsvícení stromu dočkal 1. prosince. Při této příležitosti zazpíval pěvecký sbor s názvem Sbor Wings a diváky roztančila taneční skupina Wiggle dance.

Poslední velké rozsvícení vánočního stromu uspořádala Devítka 2. prosince U zvoničky v Hrdlořezích, kde městská část účastníkům před zhoršením situace kolem koronaviru přislíbila opékání buřtů či možnost zakoupení svařeného vína.

Devítka nabízí hned dvě kluziště

Milovníci bruslení si na území Prahy 9 mohou zabruslit hned na dvou kluzištích. Do 31. ledna zájemci mohou zavítat na ledovou plochu k obchodnímu domu Černý Most. Kluziště je v provozu každý den ve čtyřech časových blocích, a to od devíti do dvanácti, od půl jedné do tří, od tři čtvrtě na čtyři do šesti a od půl sedmé do devíti večer. Jednorázový vstup na hodinu činí 100 korun. K dispozici je také půjčovna bruslí nebo helem, konat se budou i kurzy bruslení pro děti. 

Zimní radovánky na bruslích si zájemci užijí také v parku Podviňák. Plocha je otevřena od desáté hodiny ranní do deváté hodiny večerní. Dospělí za hodinu bruslení zaplatí 80 korun a dítě do šesti let 50 korun, přičemž rodinné vstupné ve formě 2+2 činí 270 korun. Půjčovné za brusle vyjde na 80 korun.

Mikulášská jízda

I přes zpřísňování vládních opatření kvůli koronaviru Devítka své obyvatele i návštěvníky neochudila o typickou nadílku. Mikuláš, čert a anděl, do kterých se převtělili starosta Tomáš Portlík (ODS), místostarosta Adam Vážanský (ODS) a vedoucí oddělení kultury Daniela Vlachová, nadělovali v některých devítkových školkách už 3. prosince. 

4. prosince se velká nadílka konala v areálu pivovaru Kilián. Kromě dárků od MIkuláše, čerta a anděla se děti dočkaly také loutkového zpracování pohádky Dlouhý, Široký a Bystrozraký či dílen, ve kterých si malí i velcí mohli vyrobit vánoční dekorace.

Známé trio se 5. prosince objevilo také v obchodním centru Černý Most. Děti vybavené tematickým kostýmem si s Mikulášem mohly zabruslit na kluzišti a získat tak nezapomenutelný zážitek.

Skauti přivezli do Česka Betlémské světlo

Neděle, 12. prosince 2021, 18:28Společnost

Skauti přivezli do Česka Betlémské světlo

Do České republiky dorazilo Betlémské světlo. Tradičně jej přivezli do země skauti, kteří si plamínek převzali na česko-rakouské hranici v Břeclavi a s lucerničkami jej předali brněnskému biskupovi v katedrále svatého Petra a Pavla. Jeden ze...

Děti si přejí hlavně návrat ke starým životům

Starosta Prahy 9 se na svém facebookovém profilu pochlubil také vánočními přáníčky Ježíškovi, které ve školách vytvořili šikovní žáci. Ačkoliv přání Ježíškovi bývají ve většině případů úsměvná a roztomilá, letos si kantoři, rodiče i samotný starosta Devítky museli přečíst poněkud smutné dětské touhy a prosby. Většina studentů si totiž přeje především konec koronavirové pandemie a to, aby na sebe byli lidé hodnější.

Děti na našich základních školách napsaly přání školnímu Ježíškovi. Za všechny z nich jsem pro Vás vybral dvě. Ostatní jsou velmi podobná. Taková přání bych si ještě před pár lety nedokázal ani představit. Epidemie nás všechny učí vážit si toho, co je skutečně důležité. Za Prahu 9 mohu našim dětem, žákům i rodičům slíbit, že budeme Ježíškovi i v příštím roce maximálně pomáhat tak, aby se nejen tato přání podařila naplnit,” napsal na Facebooku starosta deváté městské části Tomáš Portlík.

Vánoční dům na Čerňáku jako z filmu Sám doma

Centrum Černý Most si pro všechny malé návštěvníky připravilo velké překvapení. Na náměstíčku Central plaza na ně čeká vánoční dům o rozměrech skutečného rodinného domu, který je plný cestiček, chodeb, prolézaček, bazénů s míčky, skluzavek, prolézacích komínů a hracích sítí. V originální prolézačce najdou dokonce i lezeckou stěnu. Jednotlivé atrakce jsou navíc doprovázeny zvukovými efekty, takže se jedná o interaktivní stavbu plnou zábavy. Maximálně dvanáctiletí dobrodruzi si domeček, který dosahuje výšky téměř pěti metrů, mohou zdarma prolézt denně od desáté hodiny ranní do šesté hodiny večerní až do 23. prosince.

Stavba vánočního dřevěného domečku vážícího neuvěřitelných 12 tun trvala deset nocí. Děti krásnou stavbu připomínající legendární dům z filmu Sám doma mohou prozkoumat pod dozorem zkušených animátorů, kteří hlídají bezpečí malých návštěvníků.

Balení dárků i živý betlém

Zmíněná nákupní plaza pro občany připravila také charitativní balení vánočních dárků, které se uskuteční od 20. do 23. prosince. Účastníci akce se mohou těšit také na známé osobnosti jako zpěvačku Jitku Boho, herečku Lucii Benešovou či influencery, kteří si říkají Dva tátové. Výtěžek z akce půjde na podporu nadačního fondu YogaHelp.

Od 17. prosince do 19. prosince návštěvníci narazí před západním vstupem do centra také na živý betlém.

Netflix ve vánočních filmech dokazuje, že v lásce nezáleží na pohlaví či věku

Vánoce pomalu klepou na dveře, Netflix tak pomalu sype z rukávu nové vánoční filmy. Mimo to se také můžete těšit na novou komedii se Štěpánem Kozubem a Jakubem Štáfkem. HBO GO hraje na vážnější notu a uvádí krimi sérii z vězení se Seanem Beanem.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Centrum Černý Most, Praha 9

Štítky Vánoce, bruslení, dům, kluziště, dekorace, Praha, Praha 9, městská část, živý betlém, film, Sám doma, vánoční stromek, Černý Most, strom, Ježíšek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VÁNOCE NA DEVÍTCE: Vánoční domek jako z filmu Sám doma, živý betlém i kluziště  |  Praha 9  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.