Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obnova hostince U Brabců v Praze 9 bude stát téměř sto milionů korun. Otevřít by mohl v září

Praha 9 zaplatí za obnovu hostince U Brabců 96,8 milionu korun. Informace vyplývají z dodatků smlouvy mezi radnicí a firmou PP 53, která má stavbu na starost. Cena se zvýšila kvůli havárii objektu, který na Starém Proseku stojí již od roku 1837. Původní plánovaná rekonstrukce totiž měla stát asi o pětinu méně, jenže bylo nutné část budovy strhnout a znovu ji postavit. Restaurace s kulturním sálem by se pro veřejnost mohla otevřít v září. Na svém facebooku to nedávno avizoval starosta deváté městské části Tomáš Portlík (ODS).

Nová podoba budovy vychází z původní předlohy

Novou podobu interiéru budovy navrhl architekt Jan Bouček. V hlavním sále bude restaurační provoz a díky dispozicím sálu bude možné tyto prostory upravit na taneční parket či hlediště. Místa k sezení budou i na ochozu po obou stranách sálu. Vnější podoba dřívějšího hostince vzešla z návrhu ateliéru Drobný Architects, kteří vycházeli z původní předlohy.

Starý Prosek je soubor budov původně vesnického charakteru s dominantou kostela svatého Václava, přilehlou farou a hřbitovem s barokní zvonicí. Budova hostince byla postavená v roce 1837 a do listopadu 1960 patřila Václavu a Aloisii Brabcovým. V prosinci 1960 budova přešla do vlastnictví státu. Od druhé poloviny 80. let 20. století sloužila jako sklad společnosti Barvy a laky.

Vysočanská radnice získala budovu určenou k demolici v roce 2017, a to směnou za pozemky v Krocínce. Soukromý vlastník, firma Prosek 2, na místě plánoval postavit bytový dům. Tehdy se proti záměru postavili místní, kdy petici za záchranu hostince podle iniciativy ProProsek podepsalo přes 2000 lidí.

Otevřeno by mohlo být v září

Náklady měly být podle vypsaného tendru z roku 2019 maximálně padesát milionů korun. Podle smlouvy se stavitelem z června téhož roku pak měly úpravy stát 64,9 milionu korun, a to bez DPH. Jenže kvůli nevyhovující statice bylo nutné její část zbourat a většinu budovy pak podle původní podoby opětovně postavit.

Prostory by se podle starosty Prahy 9 Tomáše Portlíka mohly pro hosty otevřít v září. „Na jubilejní 30. ročník Svatováclavské pouti na Proseku, která se bude konat 25. a 26. září, si společně užijeme veřejnou kolaudaci staronového” hostince U Brabců,“ uvedl na konci července Portlík.

Ohodnoť článek

Foto Tomáš Portlík, starosta Devítky

Štítky ČR, správa, stavby, Praha, Praha 9, hostinec, hospoda, ODS, PP 53, a.s., Facebook, Prosek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Myška

“Náklady měly být podle vypsaného tendru z roku 2019 maximálně padesát milionů korun. Podle smlouvy se stavitelem z června téhož roku pak měly úpravy stát 64,9 milionu korun, a to bez DPH. Jenže kvůli nevyhovující statice bylo nutné její část zbourat a většinu budovy pak podle původní podoby opětovně postavit.”

K tomu ještě nutno připočítat vstupní investici Prahy - pozemky v Krocínce.
Proč to zase smrdí? Že by proto, že je to podle ODS notiček? Kolik si musí připravit případný nájemce na komerční nájem , nebo už to někdo má za smluvní cenu na padesát let?

Čtvrtek, 5. srpna 2021, 09:53Odpovědět

Obnova hostince U Brabců v Praze 9 bude stát téměř sto milionů korun. Otevřít by mohl v září  |  Praha 9  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.