Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Koupaliště Stírka má patřit Praze. Chce ho koupit za 45 milionů

Koupaliště Stírka v Kobylisích bude mít nového majitele, od státu ho chce koupit Praha. Město se totiž obávalo, že prostor koupí soukromník a zastaví ho. Za koupaliště zaplatí přes 45 milionů korun, konečné rozhodnutí je ale na vládě.

Je zvláštní, že jsme museli dojít až do bodu, kdy hrozilo, že se brána koupaliště možná zamkne a bazén se vypustí

Piráti z městské části Praha 8 oznámili záměr na svém webu, koupi už odsouhlasil magistrátní výbor pro majetek.  Jednání potvrdil i Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. „Úřad navrhl kupní cenu pro přímý prodej ve výši 45 890 000 korun. Vzhledem k tomu, že se jedná o majetek zařazený v režimu zákona o velké privatizaci, tak konečné rozhodnutí musí učinit vláda České republiky na návrh Ministerstva financí,“ sdělila redakci Pražské Drbny úřadu mluvčí Anna-Marie Petruková.

Možný prodej se řešil několik let. O záměru osmičky koupit areál za dvacet milionů informovala ČTK už v roce 2014. „Je zvláštní, že jsme museli dojít až do bodu, kdy hrozilo, že se brána koupaliště možná zamkne a bazén se vypustí. Městská část Praha 8 dostala nabídku na odkup několikrát. V květnu 2014 tehdejší zastupitelstvo Prahy 8 odhlasovalo koupi, ale bohužel se poté až do března 2019 nic nedělo,“ napsal předseda místního sdružení Pirátů Prahy 8 Martin Štěrba.

Hlavním cílem bylo, aby se areál neprodal do soukromých rukou, kdy by vážně hrozilo zrušení oblíbeného koupaliště"

„V roce 2014 jsem jako místostarosta inicioval zájem o tento areál. Toto bohužel nebylo v roce 2014 realizováno, po volbách v říjnu 2014 přišlo nové vedení městské části v čele se starostou Petrusem (ČSSD). Toto období nemohu komentovat, protože nemám informace, jak se k věci tehdejší vedení radnice stavělo,“ řekl redakci Pražské Drbny starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS).

„Po volbách v roce 2018, kdy jsem usednul do křesla starosty, neměla kvůli rozpočtovému počínání předchozího vedení městské části již finanční prostředky, aby si areál odkoupila sama, proto jsme se snažili, aby bylo zapojeno hlavní město Praha. Buď formou směny pozemků, nebo přímým odkoupením od státu. Teď to konečně vypadá, že se celá věc podaří dotáhnout. Hlavním cílem bylo, aby se areál neprodal do soukromých rukou, kdy by vážně hrozilo zrušení oblíbeného koupaliště,“ dodal Gros.

Podle ústavu ale podle platného územního plánu není v areálu koupaliště možná bytová výstavba.

Na případnou správu koupaliště bude Praha 8 potřebovat dotace

„Úřad již dříve zaznamenal zájem Městské části Praha 8 o areál koupaliště. Nicméně jen od počátku roku 2019 jí zaslal celkem třikrát nabídku na přímý prodej areálu koupaliště. Ale ani na jeden z těchto dopisů úřad neobdržel odpověď,“ uvedl úřad na svém webu.

Kdo se bude o areál starat ještě není jasné. „Podle mého osobního názoru bude ještě předmětem jednání mezi Prahou 8 a hlavním městem, kdo se nakonec ujme správy areálu. Vzhledem k tomu, že tam budou nutné poměrně vysoké investice, myslím si, že by spravovat koupaliště mělo hlavní město. Pokud jej budeme mít ve správě my, budeme muset žádat o dotace, protože z vlastních prostředků si investiční náklady v řádu desítek milionů korun těžko budeme moci dovolit,“ dodal Gros.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Piráti Praha 8

Štítky Praha, koupaliště, městská část, Kobylisy, Ondřej Gros, hlavní město, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Ministerstvo financí České republiky, Drbna.cz, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupaliště Stírka má patřit Praze. Chce ho koupit za 45 milionů  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.