Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Z nedostavěné budovy nové radnice Prahy 8 možná bude sídlo evropské kosmické agentury

Nové sídlo evropské kosmické agentury EUSPA by mohlo být na pražské Palmovce. Ministerstvo financí nyní intenzivně jedná s pražským magistrátem o využití aktuálně opuštěného centra Nová Palmovka. Nedostavěný komplex by po plánovaném dokončení měl vyhovovat technickým i bezpečnostním požadavkům agentury. ČTK to dnes řekla Anna Vasko z ministerstva financí. Agentura nyní sídlí v pražských Holešovicích, stávající sídlo v Janovského ulici už však kapacitně nestačí.

Jednání jsou ve vysoce detailní fázi

Podle ministerstva už se stát dohodl s EUSPA na technických a bezpečnostních podmínkách pro novou budovu. Úřad tak disponuje finálním zadáním hledaného objektu.

„Z dosavadních jednání a výsledků první ověřovací studie se zdá, že areál Nové Palmovky by mohl být pro účely EUSPA ideální. Navíc je podle všeho schopen do budoucna absorbovat i případné dodatečné kapacitní a infrastrukturní potřeby agentury pro případ jejího dalšího rozšiřování a rozvoje agenturou řízených aktivit," uvedla Anna Vasko.

Úřad proto jedná s pražským magistrátem o tom, zda a za jakých podmínek bude pro nové sídlo agentury vhodné centrum Nová Palmovka využít. Podle Vasko jsou jednání s magistrátem už ve vysoce detailní fázi.

Praha dokončí „pomník chaosu“. Podívejte se, jak to vypadá uvnitř

Budovu Centra Palmovka v Praze 8 dokončí magistrát, který ji včetně pozemků převzal od osmé městské části. Hlavní město rovněž odpustilo radnici dluh, když mu nevrátila dotaci na dokončení budovy. Výměnou za budovu a pozemky pak Praha 8 dostane...

Pro ČR i Prahu je přítomnost agentury EUSPA prestižní záležitostí

Nalezení nového sídla pro EUSPA, která je jedinou agenturou EU v Česku, je klíčové pro její udržení v ČR. Ministerstvo financí v této souvislosti zdůraznilo, že poskytnutí vyhovujícího zázemí je společnou prioritou zainteresovaných státních úřadů, Prahy i celé země.

„Pro ČR i Prahu je přítomnost agentury EUSPA prestižní záležitostí a zároveň vytváří z Prahy centrum kosmických aktivit, s čímž jsou spojeny i ekonomické výhody," připomněla Vasko. Zároveň upozornila, že aktivity koncentrované do kosmického programu EU nadále nabývají na významu.

Komplex Nová Palmovka se začal stavět před osmi lety. V budově mělo být nové sídlo radnice městské části Prahy 8 a také prostory pro obchodní centrum, kanceláře a další služby. O rok později však byly práce na centru za více než miliardu korun přerušeny a dosud nebyly obnoveny. Pražský magistrát se nedávno dohodl radnicí Prahy 8 na převzetí budovy a její dostavbě. Komplex by v budoucnu měl být součástí proměny celé lokality, kde vzniknou nové domy a zmizí současné autobusové nádraží. Proměnou projde i nynější náměstí Bohumila Hrabala, přibude zeleň, lavičky nebo kavárna.

Praha 8 chtěla novou radnici na Palmovce. Zaplatí 142 milionů a nebude mít budovu, peníze ani pozemky

Radnice Prahy 8 zaplatí firmě Metrostav Alfa za nedostavěnou budovu Centra Palmovka zhruba 142 milionů Kč. Budova s pozemky následně přejde do majetku hlavního města. Vyplývá to z třístranné dohody, jejíž znění dnes schválili zastupitelé městské...

O nedostavěnou budovu stojí i další zájemci

O nedostavěnou budovu v závěru loňského roku projevil zájem také výrobce 3D tiskáren Prusa Research, který sem chce přesunout své sídlo. Podle firmy by se náklady na dostavbu centra mohly pohybovat mezi 500 miliony a miliardou korun.

Agentura EUSPA, dříve Agentura pro evropský globální navigační družicový systém, známá také jako agentura GSA, sídlí v Praze od roku 2012. Agentura sdružuje řízení provozu kosmických programů EU, zároveň se stará o řízení navigačního systému Galileo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Piráti Praha 8

Štítky vesmír, sídlo, radnice, Palmovka, Praha 8, Praha, Evropská kosmická agentura, Ministerstvo financí České republiky, Nová Palmovka, Pražský magistrát, Česko, Evropská unie, Holešovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z nedostavěné budovy nové radnice Prahy 8 možná bude sídlo evropské kosmické agentury  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.