Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

QR hry se stávají fenoménem. V Praze bude zahájena hra Operace Anthropoid

QR hry se během posledních měsíců staly fenoménem, který baví stále více lidí. Například jen na území Prahy 8 bylo letos možné hrát tři QR hry. Vzrůstající zájem o takové hry dokazuje i vznik facebookové skupiny, která sdružuje hráče. Právě na osmičce bude tuto sobotu spuštěna čtvrtá hra, která bude zatím největší a ponese název Operace Anthropoid.

Zahájení hry a zároveň vernisáž

Hra Operace Anthropoid bude letos již čtvrtou QR hrou v Praze 8. Lidé si tuto formu vzdělávání, zábavy i pohybu oblíbili a dokonce vznikla i speciální facebooková skupina Hrajeme QR hry na osmičce. Slavnostní zahájení hry Operace Anthropoid a zároveň vernisáž Mural Art s komentovanou prohlídkou proběhne tuto sobotu 22. května 2021 v 10 hodin dopoledne na zastávce tramvaje Vychovatelna v Praze 8.

QR bojová hra Operace Anthropoid vznikla jako bonus ke každoročnímu připomenutí vyvrcholení operace Anthropoid, která byla aktem pomsty na katovi českého národa Reinhardu Heydrichovi v ulici V Holešovičkách. Účastníci hry budou hledat nejrůznější indicie pomocí QR kódů, na trase navštíví celkem 25 míst, kde se dozví informace nejen o lidech, kteří pomáhali v období heydrichiády, ale také o místních, kteří bojovali ve Francii nebo v Anglii. V ulicích budou herci v dobových kostýmech, z amplionů zazní jména popravených a ve výkladních skříních budou repliky vyhlášek o stanném právu a další dobové tiskoviny z roku 1942.

Na zdi v Praze ožívá příběh Anthropoidu. Hotovo bude do konce dubna

V Praze vzniká další nástěnná malba. Nedaleko místa, kde došlo 27. května 1942 k aktu pomsty na říšském protektorovi Reinhardu Heydrichovi, vzniká velkoplošné výtvarné dílo. Operaci Anthropoid ztvárňuje student architektury Jakub Marek.

Zatím nevětší QR hra o ceny

Samotná hra o ceny začíná 22. května ve 14 hodin na místě nové nástěnné malby u tramvajové zastávky Vychovatelna a bude možné ji hrát až do 18. června. Trasu si však budou moci zájemci projít až do června příštího roku. Hra bude z uplynulých her největší, nabídne 25 zastávek, 75 otázek a nejhodnotnější ocenění. Ve hře jsou vstupenky do divadel, na koncerty, tematické knihy, komiksy a podobně.

Do hry jsou zakomponované otázky, které se týkají každodenního života za války. Například dotazy, jaké bylo dobové oblečení nebo z čeho se tehdy vařilo. Poté, co hráč označí v mobilu správnou odpověď, objeví se text o konkrétní osobnosti, archivní fotografie a také mapa Libně z roku 1939, abyste se hráči zorientovali v dobových názvech míst. Na hře se spolupodíleli také historici, kteří se specializují na heydrichiádu.

Jednotlivá zastavení této hry se nacházejí především v ulicích Libně, ve které se událost odehrála, ale i Vysočan a Karlína.  Ne náhodou – z těchto tří pražských čtvrtí se rekrutovalo největší množství osob pomáhajících parašutistům. Hra je určena pro starší děti a dospělé. Hru pořádá kromě MČ Praha 8 také MČ Praha 9, DDM Spektrum, Divadlo Pod Palmovkou a Sokol Libeň.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky QR hry, telefon, hra, Operace Anthropoid, Praha, Libeň, Reinhard Heydrich, Divadlo pod Palmovkou, Francie, Facebooková skupina, Anglie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

QR hry se stávají fenoménem. V Praze bude zahájena hra Operace Anthropoid  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.