Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Noclehárna na Palmovce je nelegální, říká místostarosta. Pomáhá dostat bezdomovce z ulic, brání se magistrát

Místostarosta Prahy 8 Tomáš Hřebík upozornil na kontejnerové městečko, které vybudovali na Libeňském ostrově. Přespávají v něm lidé bez domova a podle Hřebíka je nelegální, protože nemá stavební povolení. Magistrát se ale brání tím, že útulna Osmičce pomáhá, a ke stavbě je vedena dokumentace.

Praha 8 se k realizaci nemohla vyjádřit

Noční útulnu na Palmovce provozuje Centrum sociálních služeb Praha, příspěvková organizace hlavního města. Postavili ji v průběhu prosince a nocleh v ní najde 75 lidí bez domova.

„Z místního šetření stavebního úřadu se zjistilo, že projekt nemá ani stavební povolení. Aby se k jeho realizaci nemohla Praha 8 vyjádřit a své obyvatele v přilehlých domech chránit, tak se celá věc realizovala načerno,“ napsal na svém Facebooku Tomáš Hřebík (STAN), místostarosta Prahy 8 a zastupitel, který má v gesci strategický rozvoj.

Podle Hřebíka jsou jedněmi z nejpalčivějších problémů městské části právě bezdomovectví a drogově závislí, kdy „je okolí Palmovky jedno z nejpostiženějších oblastí v Praze a magistrát tam nyní ještě přidá polínko do ohně.“

Nemáme nic proti pomoci lidem bez domova, ale...

Dodal, že umístění kontejnerového městečka tam zásadně odmítá. Je to podle něj letos už několikátý pokus magistrátu, jak do Prahy 8 umístit podobné zařízení a „znehodnotit obyvatelům v bezprostřední lokalitě jejich bydlení".

„Nemáme nic proti pomoci lidem bez domova. Není ale možné, aby magistrát svévolně a bez povolení rozhodoval o tom, kde vzniknou bezdomovecké ubytovny či narkomanské stacionáře. Městské části musí být o těchto záměrech informovány a být v souladu,“ uvedl Hřebík.

Magistrát situaci ale tak zle nevidí. „Provoz útulny ukazuje její přínos jak pro samotné lidi bez domova, tak pro okolí. Na veřejných prostranstvích v Praze 8 i dalších místech ubylo lidí bez domova, kteří zde mají možnost noclehu, hygieny a v případě potřeby ošetření, což je velice důležité právě v zimních měsících,“ sdělil redakci Pražské Drbny mluvčí Magistrátu hlavního města Tadeáš Provazník.

Stavba na místě bude nejdéle do půlky dubna

Podle Provazníka se jedná o provizorní zimní humanitární opatření, kterých je po celém městě několik. „Předpokládáme, že zde bude nejdéle do poloviny dubna tohoto roku. Jde přitom o útulnu pro maximálně 75 osob bez domova, která je zcela stranou rezidenčních zón. Na konci zimy bude stavba odstraněna,“ zdůraznil Provazník.

„Ke stavbě je vedena dokumentace, tj. nájemní smlouva k pozemku, protipožární dokumentace apod. Návazně bylo Centrum sociálních služeb Praha vyzváno, zcela v souladu s legislativou, stavebním odborem městské části Praha 8 k doložení dokumentace ke stavbě. V probíhajícím řízení je CSSP plně součinné,“ dodal Provazník.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Hřebík

Štítky bezdomovectví, magistrát, Palmovka, Libeňský ostrov, Centrum sociálních služeb Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noclehárna na Palmovce je nelegální, říká místostarosta. Pomáhá dostat bezdomovce z ulic, brání se magistrát  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.