Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zastavme vandalismus ve Stromovce: V parku někdo zničil pět stromů. Škoda je 90 tisíc korun

V noci z úterý na středu 4. listopadu 2020 bylo nevratně zničeno pět vzrostlých stromů z nové výsadby v části parku Stromovka mezi Planetáriem a Vozovnou. Předběžná škoda byla vyčíslena na 90 tisíc korun. Městská část žádá návštěvníky parku, aby v případě, že budou svědky vandalismu v parku, kontaktovali policii.

Vedení Prahy 7 v čele se starostou Janem Čižinským bude vandalismus projednávat s policií. Lesy hlavního města Prahy mají v plánu podat také trestní oznámení.

Zastavme vandalismus ve Stromovce

Minulý rok vznikla iniciativa s názvem Zastavme vandalismus ve Stromovce jako reakce na přibývající případy, kdy dochází k poškozování, znečišťování a ničení vybavení parku. Výše zmíněný případ je typickým příkladem, kdy dochází k poškozování nových výsadeb. Dále se v parku potýkají také s poškozování starších stromů nebo vybavení, jako jsou lavičky, odpadkové koše či informační cedulku.

Kvůli požáru z nepovoleného grilování byl například v roce 2016 nevratně poškozen vzácný dub ve Starém parku.

Městská část také upozorňuje, aby majitelé psů uklízeli po svých zvířatech exkrementy, které škodí nejen trávníkům, ale i květinovým záhonům. Jako další velký problém je označeno grilování mimo čtyři povolená pikniková místa v části parku Za drahou. S tím souvisí i zákaz rozdělávání otevřených ohňů v parku. Problémy jsou ve Stromovce také s nelegálními graffiti, reklamními polepy nebo letáky. To, že by každý návštěvník měl po sobě uklidit, také bohužel není u mnohých samozřejmostí. Rovněž není do parku povolen vjezd jakéhokoliv vozidla bez zvláštního povolení od Odbory ochrany prostředí pražského magistrátu. Podobně se také na území parku nesmí bez žádosti podané na výše zmíněný odbor pořádat žádná akce.

Foto či video pomůže

Pokud budou lidé svědky jakéhokoliv projevu vandalismu, měli by se obrátit na městskou policii, případně pořídit fotodokumentaci či videozáznam. Lidé mohou kontaktovat operační středisko Obvodního ředitelství městské policie Prahy 7 na telefonu 222 025 970 nebo na lince tísňového volání 156.

Ohodnoť článek

Foto praha7.cz

Štítky Stromovka, vandalismus, stromy, Praha 7, Praha, Jan Čižinský, Lesy hl. m. Prahy, Pražský magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastavme vandalismus ve Stromovce: V parku někdo zničil pět stromů. Škoda je 90 tisíc korun  |  Praha 7  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.