Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIZUALIZACE: V Praze 7 vznikne nová základní škola pro 540 dětí

Nová škola, kterou v Holešovicích vybuduje městská část Praha 7, by měla vzniknout při ulici Jankovcova, a to v místech bývalé ulice Přadelní. Do školy by mohlo docházet až 540 dětí. Její podobu pak určí architektonická soutěž. Stavba budovy by měla být zahájena do dvou let.

Celkově je zatím  Praha 7 zřizovatelem šesti základních škol, jejichž součástí jsou i dvě detašovaná pracoviště. Kapacita těchto zařízení je dohromady 3370 míst. Počátkem školního roku byla kapacita naplněna z 95,6 procent. Za poslední čtyři roky naplněnost všech základních škol stoupla o 14 procent.

V Holešovicích je nová škola potřeba

„Každý rok v Praze 7 přibývají nové byty a tím stále stoupají nároky na kapacity základních i mateřských škol. S tímto trendem držíme krok. Zatím místa ve školách navyšujeme stavebními úpravami současných budov. Jen letos se nám podařilo otevřít tři nové třídy pro 90 dětí, které vznikly půdními vestavbami v ZŠ T. G. Masaryka na Ortenově náměstí. Už za pár let však bez zbrusu nové školní budovy kapacity stačit nebudou. Jsem rád, že celé zastupitelstvo včetně opozice záměr na novou školu podpořilo, jde totiž o projekt na dvě volební období,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Podle místostarostky Prahy 7 Lenky Burgerové potřebuje Praha 7 novou školu, a to obzvlášť v dolních Holešovicích, kde vznikají stovky nových bytů. „Vytipovali jsme pozemky při ulici Jankovcova a nechali jsme zpracovat objemovou studii, která potvrdila, že by se sem mohla vejít škola s 18 třídami pro 540 žáků,“ řekla Burgerová.

Praha 7 zažádala o změnu územního plánu, která by stavbu školy v dané lokalitě umožnila. Sedmou městskou část dále čeká řešení majetkoprávních vztahů u dotčených pozemků a zajištění financí pro realizaci projektu.

„Na přípravnou část projektu budeme potřebovat dvacet až pětadvacet milionů korun, náklady na výstavbu školy se pak mohou dle odhadů pohybovat mezi tři sta až tři sta padesáti miliony. Požádáme hlavní město o dotaci a do spolufinancování výstavby školy chceme také zapojit developery, kteří v okolí staví nebo budou stavět. Na podobu budovy vyhlásíme architektonickou soutěž. Když všechno dobře půjde, mohli bychom začít stavět zhruba do dvou let,“ doplnil místostarosta Prahy 7 Pavel Zelenka

Ohodnoť článek

Foto praha7.cz

Štítky Praha 7, škola, vizualizace, Holešovice, Praha, základní škola, projekt, Tomáš Garrigue Masaryk, Jan Čižinský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: V Praze 7 vznikne nová základní škola pro 540 dětí  |  Praha 7  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.